Cultuurprijs Horst aan de Maas voor Nard Reijnders

27 nov 2023, 13:15 Algemeen
Afbeelding

De tiende Cultuurprijs van de gemeente Horst aan de Maas is zondagmiddag 26 november uitgereikt aan muzikale duizendpoot Nard Reijnders. Wethouder Elbert Joosten overhandigde de prijs tijdens het cultuurfestival OP 2023 in het Gasthoês in Horst.

Nard Reijnders werkte en werkt met tal van nationale en internationale artiesten, zoals Herman van Veen, Reinhard Mey en Rowwen Hèze. Hij was arrangeur van ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’ waarmee Joost Nuissl in 1975 een grote hit scoorde. Vanuit zijn woonplaats Broekhuizenvorst toerde Reijnders als musicus over de hele wereld: een ‘tijdreiziger’ in Steyl, van Broadway New York tot aan Carré Amsterdam. Hij brengt ‘Klassiek op Locatie’ op bijzondere plekken in Noord- Limburg en arrangeert en componeert, voor symfonieorkesten, muziekgroepen en koren. Reijnders schrijft muziek voor radio, tv, toneel en film. Citaat uit het juryrapport, waarin de jury de loftrompet steekt over het gehele oeuvre van Reijnders als componist, musicus, arrangeur en producent: “Hij ontpopt zich succesvol. Als een ‘nachtvlinder’ in muziek en emotie. Waarom woorden? Nard is een symfonie!”

Met het uitreiken van de Cultuurprijs vraagt de jury brede aandacht voor mensen of gezelschappen die op een inspirerende manier met cultuur bezig zijn. De jury bestaat uit Jos Schatorjé (voormalig directeur Limburgs Museum), Tren van Enckevort (accordeonist Rowwen Hèze), Pieter-Nic van den Beuken (cultureel kwartiermaker) en Elbert Joosten (wethouder cultuur).

Op het podium ontving Nard Reijnders zondag een giclée-print van een schilderij van Jack Poels. Het schilderij met de titel ‘Hart voor Cultuur’ werd speciaal voor deze prijs vervaardigd.