Museum De Locht in Melderslo

5-8-2010 door: Redactie
Om er tijdens de vakantie eens even lekker op uit te gaan, hoef je niet naar Bali of Benidorm. HALLO laat zien dat er in onze eigen gemeente ook nog veel te ontdekken valt. Deze week is dat het Streekmuseum De Locht in Melderslo.

Wie wil weten hoe de mensen in Noord-Limburg vroeger leefden en werkten, moet naar Museum De Locht. Het museum is gevestigd in een boerderij uit 1859 die tot het jaar 1900 is uitgebreid tot een 40 meter lange langgevelboerderij. In de jaren tachtig werd de boerderij met hulp van de gemeente overgenomen door de heemkundevereniging uit Melderslo en in 1990 opende Museum De Locht voor het eerst haar deuren.
In de loop van de jaren is het museum steeds verder uitgebreid, onder andere door bestaande oude schuren en stallen in de omgeving van Melderslo af te breken en in bijna originele staat weer op te bouwen op het terrein rond De Locht.

Het museum neemt de bezoeker mee terug in de tijd. In verschillende ruimtes is te zien hoe het er op de boerderij van vroeger aan toe ging. In het woonhuis is te zien hoe mensen een ruime honderd jaar geleden leefden en in de stal ernaast hoe het vee werd gehouden. De boerderij is helemaal opgebouwd in oude stijl. Daarnaast is er aandacht voor de meest uiteenlopende ambachten die vroeger in de regio werden uitgeoefend, van een stroopmakerij tot een zadelmaker.

Het museum biedt niet alleen een blik terug in de tijd. Het laat ook zien hoe mensen vroeger voor ingewikkelde problemen soms vernuftige oplossingen vonden. Dat is vooral goed te zien bij de landbouwwerktuigen. In een van de ruimtes van het museum staan een aantal machines die ieder op hun eigen inventieve manier bijvoorbeeld tomaten op grootte sorteren. Het is goed te zien hoe eenvoudige en soms maar half werkende machines evolueerden tot moderne landbouwmachines.

Naast het streekmuseum zijn er in De Locht nog twee musea gevestigd. Want de twee exportproducten van onze regio, de asperge en de champignon, hebben ook een eigen museum. Ze dragen zelfs de naam Nationaal Champignonmuseum en Nationaal Aspergemuseum, omdat ze de enige musea over asperges en champignons van Nederland zijn. In een schuur die aan het streekmuseum is gebouwd, is te zien hoe de asperges en champignons vroeger werden gekweekt en er wordt getoond hoe het productieproces in de loop van de jaren is veranderd. In het Aspergemuseum hangt zelfs een topstuk van wereldfaam: de langste asperge ter wereld, die met zijn lengte van 3,11 meter een plek in het Guinness Book of Records wist te veroveren.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie