Melderslose korfbalster in 'Oranje'

5-8-2010 door: Redactie
Korfbal, een populaire sport onder vooral veel meisjes, die ieder jaar steeds populairder wordt. Korfbalvereniging De Merels uit Melderslo groeit ieder jaar en heeft vanaf dit jaar een speler uit het Nederlands Korfbalteam onder de 16 op de ledenlijst staan. Ankie Kleuskens uit Melderslo, een fanatieke korfbalster die sinds januari 2010 mag korfballen in een oranje korfbaloutfit van het Nederlands Team, is de enige en ook de eerste van Korfbalvereniging de Merels die het zo ver heeft weten te schoppen.

Al op vroege leeftijd wilde Ankie graag op korfbal. Een probleem was dat de Melderslose korfbalvereniging geen welpenteam had en Ankie met haar jonge leeftijd nog niet kon beginnen. Samen met twee vriendinnetjes heeft ze dit toentertijd aangekaart. Ankie: "We wilden graag op korfbal, maar dat mocht toen nog niet. Toen we ons probleem bij de vereniging neerlegden, is er speciaal voor ons een welpenteam opgezet. Wij waren dus het eerste welpenteam van De Merels." Inmiddels korfbalt Ankie al zo'n dikke tien jaar.
Het leukst aan korfbal vindt Ankie dat het een teamsport is. "Je speelt samen met een team en je hebt met z'n allen hetzelfde doel. Je wilt met je team beter zijn dan de tegenstander. Als je dan als team ook echt beter bent, geeft dat een kick."

Ankie vertelt dat korfbal een sport is waar veel conditie voor vereist is. "Er zit erg veel actie in het spel. Je bent tijdens de wedstrijd een verdediger en een aanvaller, dit wisselt steeds af. Korfbal is dus erg gevarieerd."
In december 2009 werd Ankie door de korfbalvereniging uit Melderslo naar de districtstrainingen gestuurd. Ze werd geselecteerd en speelde twee keer een challenge. "Ik heb twee keer met het districtsteam een challenge gespeeld. Dat is een toernooi met alle districtsteams uit Nederland. Hier zijn scouts aanwezig die veertien meisjes selecteren voor het Nederlands Team", vertelt Ankie. Door deze scouts werd Ankie geselecteerd.
De eerste training met het Nederlands Team in februari was erg spannend. "Ik kende helemaal niemand en was de enige en de eerste van De Merels die geselecteerd was." Ankie vertelt dat het feit dat ze niemand kende, eigenlijk heel erg leuk was. "Hierdoor leer je veel nieuwe mensen kennen, dat is leuk. Je leert mensen kennen die net zo fanatiek in korfbal zijn als dat jij dat bent."

Met het Nederlands Team heeft Ankie al tegen Zuid-Afrika en Zwitserland gespeeld. "Voor de wedstrijd tegen Zuid-Afrika moesten we een week lang bijna iedere avond trainen en op zaterdag was de wedstrijd." Omdat de spelregels van korfbal in het buitenland anders zijn dan in Nederland worden voor een wedstrijd met een internationaal team de buitenlandse en de Nederlandse spelregels gemixt. "In Zuid-Afrika heet korfbal Ringbal, zij hanteren met dit spel hele andere regels dan wij. We hebben onze regels met de regels van Zuid-Afrika gemengd, waardoor eigenlijk een nieuw spelletje ontstond", vertelt Ankie.

De sfeer tijdens wedstrijden met internationale teams is volgens Ankie altijd erg leuk. "We slapen dan met z'n allen in een grote tent en eten samen. Dat is erg gezellig. De Zuid-Afrikanen waren ook erg spontaan en mengden zich goed tussen ons. Met de meisjes uit Zwitserland was het ook erg leuk, alleen mengden zij zich niet zo goed tussen ons en waren minder spontaan dan de Zuid-Afrikaanse meisjes."
Ondanks dat Ankie korfbalt in het Nederlands Team, speelt ze ook nog steeds bij De Merels. "In het team in Melderslo spelen mijn vriendinnen. Hier wil ik gewoon blijven korfballen. De trainingen zijn wel verschillend. Met het Nederlands Team trainen we meer op tactiek en balbehendigheid, in Melderslo trainen we meer op conditie."

Op de vraag of ze van plan is nog lang door te gaan met korfbal antwoordt Ankie volmondig "Ja!". "Ik wil nog wel graag doorgaan met korfbal zolang dat mogelijk is. En als ik weinig tijd heb, dan maak ik er wel tijd voor."
Of Ankie volgend jaar nog een jaar in het Nederlands Team mag spelen, is nog even afwachten. In december zijn er weer nieuwe selecties. "Ik ga dan selectietraining doen voor het team onder de 19; omdat ik nu 16 ben mag ik volgend jaar niet meer in dit team spelen. Ik kan nu nog niet zeggen of het me gaat lukken in het Nederlands Team onder de 19 te komen, maar ik ga het zeker proberen", aldus Ankie.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie