Interview brandweercommandant

4-2-2010 door: Redactie
Hans Peters is Commandant van de Brandweer in Horst aan de Maas. HALLO trok hem afgelopen week eens even aan zijn brandweerjas en vroeg hem of hij even een tipje van de sluier zou kunnen oplichten over het brandweerwerk.

Wat zijn de taken van de ­brandweer?
De brandweer heeft als hoofdtaak brandbestrijding en hulpverlening (denk hierbij aan verkeers­ongevallen).
Maar wij toetsen ook bouw- en milieuvergunningen. Het afgeven en controleren van gebruiks­vergunningen valt onder ons ­taakgebied. Maar wij komen natuurlijk ook nog gewoon katjes uit bomen halen.

Wat is de grootste brand die de Horster brandweer ooit heeft moeten blussen?
Ik denk dat de brand van Keijsers op het Melderslose industrieterrein een van de grootste branden is die wij hebben moeten bestrijden. Maar vele kleinere branden zijn vaak net zo spannend.
Daarbij is het blussen van een kleine brand bevredigender omdat je daar veel verdere schade en persoonlijk leed mee kunt voorkomen of beperken.

Hoeveel mensen werken er binnen uw korps?
" De brandweer Horst aan de Maas bestaat in de nieuwe gemeente uit de posten Horst, Lottum en Sevenum. Bij deze posten zijn 75 vrijwilligers actief. We hebben ook een afdeling beroepsondersteuning, hier zijn negen medewerkers actief die zich bezig houden met preventie en preparatie, de zogenoemde 'koude taken'.
Vooralsnog wordt de kazerne in Meerlo door de Venrayse brandweer aangestuurd. Misschien komt Meerlo onder ons district te vallen, maar dat wordt pas dit voorjaar besloten. Dat zou betekenen dat ons korps flink uitgebreid zal worden.

Door wie wordt de brandweer betaald?
Uitvoering van brandweerzorg wordt door de gemeente gefinancierd.

Werken jullie veel samen met andere brandweerkorpsen in de regio?
Momenteel wordt er gewerkt aan een gezamenlijk brandweerbeleidsplan met de nieuwe gemeente Peel en Maas. Dit moet in de loop van dit jaar leiden tot de oprichting van een groot brandweerdistrict 'PeelHorst' geheten. We zijn nu aan 't kijken hoe we diverse posten kunnen samenvoegen.

Waarom gaat iemand bij de brandweer?
Diep in je hart zit je bij de brandweer om de medemens te dienen. Je staat 24 uur per dag / 365 dagen in de week voor hen klaar!!! Maar ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik het ook wel ruig en spannend vind om bij de brandweer te zitten.

Wij zijn trouwens nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers, dus ben je ­geïnteresseerd: neem dan gerust contact op.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie