Horster Florian gelanceerd

7-1-2010 door: Redactie
In onze nieuwe gemeente is de agrarische sector van grote betekenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij gelegenheid van de herindeling een agrarisch innovatief product is ontwikkeld in de vorm van een broodje. Voor een passende naam bood de komende Floriade een aanknopingspunt. De 'Horster Florian' werd geboren.

In samenwerking met anderen werd het nieuwe broodconcept bedacht door Gerard van de Vossenberg. Hij is productontwikkelaar bij De Padde­stoelerij. Champignons ontbreken dan ook niet in de ingrediëntenlijst van het broodje. De presentatie vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie in 't Gasthoês in Horst. Op verschillende manieren is het nieuwe brood gerelateerd aan ons gebied. Het wordt gebakken met meel van spelt.

Spelt is het oudste graan dat we kennen. Vanaf de Romeinse tijd wordt het op beperkte schaal in Limburg verbouwd. Het is vooral bekend in de veevoeding maar het is in de vorm van meel ook zeer geschikt voor het bereiden van brood. De kafjes van spelt laten moeilijk los. In een pelmolen moet spelt eerst bewerkt worden. In de biologische landbouw is spelt in opkomst. Het heeft minder bemesting nodig maar de opbrengst is lager.
Bij de ontwikkeling van de 'Horster Florian' is uitgegaan van een aantal voorwaarden. Het moest uiteraard innovatief en smakelijk zijn en het moest goed te combineren zijn met andere producten. Daardoor is het gemakkelijk cadeau te doen in een streekpakket. De belangrijkste voorwaarde was uiteraard dat er lokale en regionale producten in verwerkt zijn. Naast spelt bevat het brood kastanjechampignons, diverse kruiden en lokale groenten, zoals venkel, pastinaak, spinazie en rucola. Voor het bakken, in opgedraaide vorm, wordt het broodje bestrooid met pitten van zonnebloem en pompoen, kastanjechampignons en granen.
Het brood wordt vanaf half januari geproduceerd door bakkerij Derix in Horst. Hier is het dan verkrijgbaar, maar ook bij de Paddestoelerij en via de verkooppunten van streekproducten.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie