Het Polenprobleem

8-4-2010 door: Redactie
Al geruime tijd worden er Poolse mensen gevraagd om het tekort aan werknemers in sommige sectoren op te vullen. Eerst in de agrarische sector, maar later ook in andere sectoren waar behoefte was aan relatief goedkope arbeidskrachten voor werk waar wij Nederlanders doorgaans de neus voor ophalen.

De integratie van deze mensen in onze samenleving verliep niet altijd even soepel. Met name de huisvesting gaf veel problemen maar ook drankmisbruik en criminaliteit werden vaak aan deze mensen toegedicht. In de volksmond vaak afgedaan met 'het Polenprobleem'.

Bij golfclub Roobeek in Arcen zijn enkele jaren geleden ook Poolse mensen gehuisvest. Boven het clubhuis in de voormalige kloosterkamers hebben ze hun slaapgelegenheid. In de beginperiode ontstond er toch wel enige ongerustheid bij de leden van de golfclub, of dit nu wel zo'n verstandig besluit was van de eigenaar, immers het Poolse imago was niet al te best. Gaandeweg kwam er toch een gewenningsproces en de vermeende overlast bleek reuze mee te vallen. Er ontstond zelfs een goede band tussen de golfclubleden en de Poolse bovenbewoners.

Enige tijd geleden werd de golfclub weer eens bezocht door ongenode gasten en deze keer was de tractor aan de beurt om gestolen te worden. Navraag bij de bovenburen leverde diverse foto's op die de Polen met een mobieltje gemaakt hadden van mensen die daar volgens hen niets te zoeken hadden. Na de overgebrachte dank deed de golfclub het verzoek om goed op te blijven letten en bij onraad meteen contact op te nemen met de voorzitter, niet vermoedend dat dit zeer snel zou gebeuren.

In de nacht van donderdag op vrijdag, 2 april, werden de bovenburen opgeschrikt door nachtelijk lawaai wat afkomstig bleek te zijn van een stel criminelen. Die waren de clubhuisdeur en de opslagcontainer aan het openbreken. De bovenburen kwamen meteen in actie en het lukte hen twee van deze figuren in de kraag te vatten en de sleutel van hun auto in beslag te nemen. Meteen werd ook de voorzitter van de golfclub gewaarschuwd. De politie rekende uiteindelijk de twee individuen in. Zij hadden dus een Polenprobleem.
O ja, en de door de golfclub gebrachte bonus ging er in als koek bij de bovenburen.

Twan Hoeijmakers  
Broekhuizen

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie