Hemelvaartsdag is meer dan een vrije dag

12-5-2010 door: Redactie
Hemelvaartsdag zien veel mensen als een gewone vrije dag. Wat Hemelvaartsdag precies inhoudt, weten veel mensen niet meer. Is het alleen maar een extra vrije dag met daaraan een lang vrij weekend gekoppeld?

Pastoor Clijsters uit America: "Hemelvaart betekent voor mij de viering van de veertigste dag na Pasen, waarop Jezus voor het laatst bij zijn leerlingen was en naar de hemel is opgestegen. Ik vier Hemelvaartsdag op religieuze wijze, geheel volgens de leer van de kerk. Over hoe andere mensen Hemelvaartsdag vieren heb ik geen mening. Ook niet over het feit of men deze dag alleen maar als een vrije dag ziet. Ik vind het wel jammer dat er zoveel dingen in het leven vervlakken en vervagen en daar hoort Hemelvaartsdag ook bij. Maar nogmaals, de mensen zijn oud en wijs genoeg om te weten wat ze wel of niet willen."
Mensen zijn oud en wijs genoeg

Op de vraag hoe het komt dat steeds meer kerken met een teruggang van kerkbezoek te maken h­ebben, zegt de pastoor: "Dat is de mens eigen en dat is altijd al zo geweest. In de tijd dat Jezus leefde, waren er ook groepen mensen die niets met de leer van Jezus te maken wilde hebben. Ik ben van mening dat er te vlug kritiek geleverd wordt wanneer het niet goed gaat met de kerk. Jezelf inzetten voor je geloof, daar gaat het om. Feit is dat wanneer de spirit ontbreekt, bepaalde dingen vervagen. Ik vergelijk het wel eens met een voetballer. Die gelooft in zijn club, ook al gaat het even minder. Wanneer hij dat geloof niet meer zou hebben, houdt het op," aldus Clijsters. De priester uit America leeft voor zijn werk en doet dat met volle overtuiging.

Op Hemelvaartsdag is Jezus naar de hemel gegaan. Hemelvaartsdag valt altijd veertig dagen na Pasen en valt altijd op een donderdag, tien dagen voor Pinksteren. In veel landen is deze dag een vrije dag. Veel christenen bezoeken op deze dag een kerkdienst of mis. Veel mensen nemen de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij en genieten van een lang weekend. In sommige landen zoals Hongarije, Italië, Portugal en Spanje viert men Hemelvaart op een zondag, zeven dagen voor Pinksteren.

Vroeger stond men op Hemel­vaartsdag vroeg op. Rond drie uur 's morgens liep men dan met blote voeten over het gras. Dit ritueel zou een magische en genezende werking hebben. Men noemde dit dauwtrippen of dauwtrappen. Dauwtrappen is nog steeds een traditie in een aantal plaatsen, met name in het oosten van Nederland.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie