H. Norbertuskerk Horst

24-12-2009 door: Redactie
Kerken zijn opvallende gebouwen. Ze hebben een grote historische waarde. In de reeks 'kerken in Horst aan de Maas' wordt de geschiedenis van deze grote vaak prachtige gebouwen verteld. Deze week de H. Norbertuskerk in Horst.

De Norbertuskerk in Horst is een van de weinige kerken in de regio die niet gebouwd is op de fundamenten van een door in 1944 terugtrekkende Duitsers vernielde kerk. In 1952, na de ingebruikname van de H. Lambertuskerk in Horst, startte de discussie over het bouwen van een nieuwe kerk.

Deze kerk moest gebouwd worden in het gebied Veld-Oostenrijk, waar 1.200 woningen gepland stonden. Deken Debije van Horst maakte op 12 januari 1958 bekend dat de kerk daadwerkelijk gebouwd zou worden. De bewoners van Veld-Oostenrijk hadden jaren bijgedragen aan de bouw van de Lambertuskerk. Het werd dan ook als billijk gezien dat de leden van de parochie van H. Lambertus meebetaalden aan de nieuwe kerk. De inwoners van Horst waren solidair. Ze droegen allen een steentje bij aan het realiseren van de nieuwe kerk en stortten hun bijdrage in het vanaf 1960 genaamde 'Norbertus fonds'.

Tot de consecratie van de nieuwe kerk in 1964 kwam er in totaal 180.000 gulden binnen. In 1960 kreeg kapelaan Theunissen opdracht de nieuwbouw te realiseren. Bouwpastoor Theunissen bezocht, samen met Deken Debije, kerken van architect H.M. Koldewij in Hilversum en Amersfoort. De kerk van Malden stond uiteindelijk model voor de nieuwe kerk in Horst. De kerk en de parochie werden benoemd naar de H. Norbertus van Gennep. Bouwpastoor L.A. Theunissen was afkomstig uit die plaats. Hij liet bij de keuze van deze naam ook meespelen, dat de Norbertijnen eeuwenlang belast waren met de zielzorg in Horst.

Het ontwerp van architect Koldewij werd na enkele aanpassingen goedgekeurd. Twee patiobungalows tegen de zuidgevel vormden een pastorie en een kapelanie. De kerk werd in augustus 1962 aanbesteed. De firma Haegens-Martens kreeg de opdracht om de kerk te bouwen. De eerste steenlegging vond plaats op 28 april 1963. Ondanks het feit dat de bouw te lijden had onder de vorst kon flink worden doorgewerkt en werd de kerk op 24 december 1963 in gebruik genomen. De consecratie vond plaats op 8 maart 1963.

In 1990 werd toestemming gevraagd om een kapel te bouwen die de hele dag open kon zijn en die tevens voor kleinere groepen te gebruiken was. Architect W.J. Berkemeijer maakte het ontwerp dat op 29 mei 1990 werd goedgekeurd. De firma Verschueren Orgelbouw uit Heythuizen bouwde in 1969 het huidige orgel. Ze gebruikten daarbij onderdelen van een Smitsorgel, gebouwd door de Brabantse orgelbouwer Smits.

De Kerk is op dit moment in gebruik als R.K. Kerk van de
H. Norbertusparochie in Horst.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie