Glazenier Loek Theelen uit Evertsoord

30-12-2010 door: Redactie
In 2003 verhuisde glazenier Loek Theelen van Helden naar Evertsoord. Hij was op zoek naar geschikte plek om zijn beroep te kunnen uitoefenen. Rust, ruimte en vrijheid dienden daarbij als ingrediënten voor het uitoefenen van zijn werk: het vervaardigen van glas-in-lood. Aan de Patersstraat 24 vond Loek een ideale plek voor zijn werkzaamheden als glazenier.

Loek Theelen is 54 jaar oud en werd geboren in Neer. Toen hij 30 jaar oud was, verhuisde hij samen met zijn vriendin naar Egchel (Helden) waar hij in 1998 zijn werkzaamheden begon met glas-in-lood. In een oude boerderij vond hij de rust en ruimte om zijn vak uit te oefenen en ontstond zijn bedrijfsnaam Glas-in-lood Atelier 'Helden'. Door de oprukkende nieuwbouw was het op een bepaald moment echter gedaan met de rust en verhuisde Theelen naar Evertsoord. De bedrijfsnaam Glas-in-lood Atelier 'Helden' heeft hij gehouden. "Wegens de naamsbekendheid bij een steeds grotere groep klanten", zegt de glazenier.

Loek leerde het vak van zijn oom Sjra. "Als kleine jongen zat ik vaak te kijken hoe mijn oom panelen van glas-in-lood vervaardigde. Kleine stukjes glas die hij ook beschilderde. Kwam je een tijd later terug, dan was er al een heel schilderij ontstaan. Toen hij op leeftijd was en minder actief in het werk, heb ik hem gevraagd mij de kneepjes van het ambacht bij te brengen", licht Loek toe. Na in de leer te zijn geweest bij zijn oom, heeft Loek een tweejarige opleiding gevolgd aan het Centrum voor de Kunst in Roermond. Na weekend­opleidingen in Duitsland heeft hij zich meer in verschillende takken van het glazenieren verdiept. Zo kreeg hij onder andere het brandschilderen, glasstralen en glasversmelten onder de knie.

Loek: "Wanneer je het ambacht goed onder de knie hebt, is de ­moeilijkheidsgraad natuurlijk ­minder. Maar het ruimtelijk inzicht, het ­accuraat omgaan met de glasafmetingen en het glassnijden zijn onmisbare vaardigheden. Het is millimeterwerk. Ik maak in overleg met de klant een tekening, die ik dan op ware grootte uitprint op een plotter. De tekening is belangrijk omdat de stukjes worden uitgeknipt om het glas in de juiste afmetingen te snijden. Nadat het glas is gesneden, wordt het op een andere tekening op een werkbank in elkaar gezet door middel van loodstrips, eventueel versterkt door staal. Het ­solderen en afkitten is een apart werkje, dat secuur en netjes moet ­gebeuren", zegt Theelen. Nieuw glas-in-lood kan de glazenier zonder meer in isolatieglas plaatsen. "Een al bestaand glas-in-lood- paneel wordt eerst helemaal uit elkaar gehaald, gereinigd, verkleind en opnieuw in het lood gezet. Zou dit niet gebeuren, dan zou het paneel niet meer in het kozijn passen. Het profiel van een isolatieraam heeft namelijk ook een bepaalde breedte", licht de glas-in-lood-zetter toe.

De glazenier uit Evertsoord maakt diverse werken in glas-in-lood. "Mijn werk bestaat uit het ontwerpen en ­realiseren van ramen, deuren, voorzetramen, hangers en kleine kunstwerken. Stijlen die ik hanteer zijn Art-deco, Amsterdamse school, Art-Nouveau maar ook modern en abstract", zegt Theelen. De glazenier heeft zich tevens gespecialiseerd in ingewikkelde en arbeidsintensieve restauraties van oude, waardevolle panelen. De grootste afmeting die hij maakte was ongeveer twee bij een meter. Grotere afmetingen worden normaal gesproken niet in een geheel gemaakt. Deze worden onderverdeeld in meerdere panelen en vormen samen weer een geheel zoals bijvoorbeeld kerkramen. Omdat er geen nieuwe kerken meer worden gebouwd is volgens Theelen de ­nadruk op het restaureren van kerk­ramen komen te liggen. De tijd van het ontwerpen van nieuwe kerkramen is volgens de glazenier voorbij.

Op afspraak staat de atelierdeur in Evertsoord open. Mensen kunnen­ zijn werkwijze zien aan de hand van de opdracht van dat moment. Voorbeelden van eigen werk zijn aanwezig in het atelier.
Theelen werkt meestal in opdracht zodat de klant ook het eindresultaat meebepaalt. De glazenier heeft een uitgebreid assortiment van kleuren en materialen in voorraad. Hij adviseert klanten altijd foto's van de deur of het raam mee te brengen. Zo werkt hij dan samen met de klant naar een digitaal ontwerp toe. Het aanpas

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie