Geplukt - Mia Beterams

27-5-2010 door: Redactie
Op een zonnige meidag ontmoet onze HALLO-verslaggever in Horst een mevrouw in een scootmobiel. Even vragen of zij 'Geplukt' wil worden. "Ja hoor," is haar antwoord. Even later zit ik achter een bakje koffie en begint Mia Beterams haar verhaal.
Mia Beterams herstelde van een dwarslaesie

"Ik woon weliswaar in Horst maar kom oorspronkelijk uit Wanssum. In mei 2007 ben ik in Horst komen wonen en dat bevalt me tot nu toe prima. Ik ben 59 jaar oud en heb een vriend: Harry, die is 55 jaar. Daarnaast heb ik twee kinderen: Saskia van 36 en Jeroen van 38. Ook heb ik twee kleinkinderen, Sam is 10 en Lars is 11 jaar oud," aldus Mia.
Twintig jaar geleden heeft Mia bij een ongeluk in Wanssum een dwarslaesie opgelopen waarbij ze verlamd raakte tot aan haar nek.

Een dwarslaesie wordt in het dagelijks taalgebruik ook wel 'gebroken nek' of 'gebroken rug' genoemd en is een beschadiging van het ruggenmerg. Omdat bij Mia de breuk niet volledig was, kon ze na twee jaar revalideren weer enigszins lopen. "De artsen in Venray spraken van een wonder.
In de medische wereld wordt zoiets een incomplete dwarslaesie genoemd," aldus Mia.

Binnen in huis kan ze zich redelijk goed verplaatsen en maakt daarbij gebruik van een rollator. Buitenshuis is dat een ander verhaal. "Wanneer ik buiten zou wandelen zonder hulpmiddelen, krijg ik last van een evenwichtsstoornis en dat is wel vervelend," licht ze toe.
Met haar scootmobiel kan ze zich gelukkig prima verplaatsen en genieten van de omgeving. "Ik ben regelmatig te vinden in de buxustuin van mijn vriend aan de Ruttenweg.
Die tuin is een geweldig plekje net buiten Horst waar ik graag verblijf, maar de omgeving van de Kasteelse Bossen vind ik ook erg mooi." Toch is het rijden in een scootmobiel niet altijd even prettig. "Ik rij vaak met mijn scootmobiel in het buitengebied van Horst. Door de grote bedrijven is er vrij veel vrachtverkeer in het buitengebied. Op de veelal smalle wegen ontstaan hierdoor
regelmatig gevaarlijke situaties, zeker voor een scootmobiel
omdat de wegbermen vaak kapot gereden zijn," zegt ze vanuit
eigen ervaring.
Naast de bezoekjes aan het buitengebied van Horst houdt Mia van koken en ze probeert dan ook regelmatig nieuwe recepten uit. "Dat is een echte hobby van me. Heerlijk van alles uitproberen, ja ook recepten die in de HALLO staan," lacht ze. "Maar een avondje uit eten vind ik ook gezellig hoor," voegt ze er nog snel aan toe. Mia kan volgens eigen zeggen grenzeloos genieten van een wandeling met haar beste vriendin.

In haar vrije tijd gaat haar grootste aandacht uit naar het onderhouden van contacten. Een goede relatie met mensen is erg belangrijk voor haar.
Tv kijken doet ze graag, maar wel
naar soapseries, daar kan ze bij wegdromen. Gewelddadige films vindt ze maar niks.
Op de vraag welke politieke partij de Tweede Kamerverkiezingen gaat winnen zegt ze: "Ik denk dat de VVD wint en dat het CDA fors gaat verliezen. We zullen wel zien wat het wordt." Mia Beterams is een vrouw die geniet van wat de dag haar brengt. Ze schenkt nog een laatste kop koffie in en staart even voor zich uit. Nog een laatste vraag, wie zou je ooit nog eens willen ontmoeten? "Weet je, ik zou mijn vader nog wel eens willen ontmoeten, maar dat is onmogelijk want hij is op jonge leeftijd overleden ten gevolge van een ongeval," besluit ze het interview.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie