Gekromde ruggen en bloeiende rozenvelden

5-8-2010 door: Redactie
Veel gezinnen in deze regio zijn afhankelijk van de rozenteelt, zowel in de teelt als aanverwante activiteiten, zoals gewasverzorging, loonwerk, transport, enzovoorts. In de zomermaanden verdienen honderden jongeren een zakcentje bij met het oculeren en binden van rozen. Met gekromde ruggen tussen de rozenstruiken, roos na roos, rij na rij totdat alle rozenstruikjes geoculeerd zijn. Maar wat is oculeren precies en wat betekent de rozenteelt voor Lottum? HALLO sprak met Lottummer en rozenkenner Jan Thielen, keurmeester bij Naktuinbouw (Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw).
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De Lottummer houdt zich bezig met kwaliteitskeuringen en inspecties. Hij is ook keurmeester en coördinator van de vaste keuringscommissie (VKC), een organisatie die zich vooral bezighoudt met het beoordelen en jureren van tentoonstellingen en concoursen op het gebied van sierteeltproducten, waaronder rozen.

Ook bij de ontwikkeling van rozenkenniscentrum De Rozenhof is hij vanaf het begin betrokken geweest. De Rozenhof is het enige rosarium in Europa waar nagenoeg alle Toprozen en ADR-rozen bij elkaar gebracht zijn en waar geen bespuitingen worden uitgevoerd. ADR staat voor: 'Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung'.

"Lottum staat hoog aangeschreven binnen de rozenwereld. De kennis en het vakmanschap van onze telers is groot. Het Rozenfestival is een prachtig instrument om de roos en Lottum op de kaart te zetten. Dit is goed voor de rozenkwekers en voor de rozenbranche in het algemeen", volgens Jan Thielen.

De keurmeester uit het rozendorp is een echte rozenliefhebber, en rozen zijn er genoeg in Lottum. "Ik schat dat er jaarlijks tussen de vijftien en twintig miljoen rozenstruiken en zo'n vijf à tien miljoen onderstammen worden geëxporteerd vanuit ons dorp. Er is ook import, naar schatting twee à drie miljoen rozenstruiken uit Oost-Europese landen. De laatste jaren komen er ook tuinrozen uit China naar Nederland."

Aan de rozenkenner de vraag wat het verschil tussen een kas-, buiten- en potroos is. Jan: "Een kasroos is alleen bestemd voor de snijrozenteelt, dus de rozen die je in een bloemenzaak koopt. Buitenrozen worden met name in een tuin, park of in openbare groenperken geplant." Voorafgaand aan een bloeiende rozenstruik zit echter een heel proces. "Eerst wordt het zaad uit de bottels van een wilde roos gehaald en gezaaid, dat gebeurt in het voorjaar. In het najaar van datzelfde jaar worden deze onderstammen gerooid om vervolgens in het daarop volgende voorjaar weer geplant te worden in rijen waarbij de afstand binnen een rij van elke rozenonderstam zo'n tien centimeter bedraagt. In de maanden juli en augustus worden deze dan geoculeerd waarna de uitgegroeide oculaties in de zomer van het volgende jaar bloeien", aldus de rozenkenner.

Het oculeren van rozen is een van de manieren om rozenrassen soortecht te vermeerderen. Men neemt een bloeiende tak van een roos welke men wil vermeerderen. Onder elk blad van een rozenscheut zit een zogenaamd 'oog' of 'oculatie'. Dit oog wordt voorzichtig en dun van de scheut afgesneden waarbij het houtige deel aan de achterzijde van het oog wordt verwijderd.
Op de onderstam wordt een T-snede gemaakt. De verticale snede van de T kan nu open worden gemaakt en het dun gesneden oog kan tussen de bast worden geschoven. Daarna wordt de oculatie dichtgebonden. Machinaal oculeren is er niet bij. Thielen: "Je hebt te maken met heel veel factoren, zo is de dikte van de onderstammen verschillend evenals de dikte van de te oculeren scheuten. Ook de ogen zitten niet bij alle rassen op gelijke afstand en ga zo maar door. Een machine zal minimaal net zoveel oculaties moeten zetten als een ervaren oculeerder en dat zie ik de komende jaren niet gebeuren."

Over het verschil tussen oculeren en enten zegt Jan: "Oculeren is een vorm van enten. Bij oculeren wordt er maar één oog gebruikt en bij enten wordt een gedeelte van de scheut genomen, meestal met drie ogen. Een ander verschil is dat oculeren altijd in de zomer gebeurt, als er groei aanwezig is. Enten kan daarentegen ook in de winter plaatsvinden als de plant in rust is. In Lottum worden jaarlijks zo'n vijftien miljoen rozen geoculeerd. Over het aantal geënte rozen heb ik geen aantallen", zegt de Rozendorper.

Oorspronkelijk zijn er wereldwijd niet zo heel veel soorten rozen, slechts een paar honderd. Vanaf de vroege middeleeuwen is men echter rozensoorten gaan kruisen met als gevolg enkele honderdduizenden nieuwe rassen. Zo zijn er nu onder andere hele kleine miniatuurroosjes of klimrozen die enkele meters per jaar kunnen groeien. Thielen: "Het beste kunnen rozenliefhebbers een kijkje komen nemen in de Lottumse Rozenhof. Alle informatie over rozen en het kweken van rozen is er te vinden", besluit hij het interview.

Foto opsturen Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie