Gebruik tuinafvalkorven

15-4-2010 door: Redactie
De korven zijn alleen voor tuinafval In de tuinafvalkorven wordt vaker fruit- en tuinafval, en mest en stro van (huis)dieren aangetroffen. Dit afval hoort niet in de tuinkorf. Al het tuinafval wordt gecomposteerd. Op zich zou het fruit natuurlijk ook gecomposteerd kunnen worden, echter het ledigen van de tuinafvalkorf brengt problemen met zich mee. Rond het fruit hangt altijd een grote zwerm bijen en/of wespen.

Omwonenden, wandelaars en met name de chauffeur worden door deze insecten bedreigd wanneer ze te dicht bij komen met de nodige consequenties van dien. Ook wordt groter ongedierte, zoals ratten, door deze inhoud aangetrokken. Mest en stro van dieren hoort niet in de korf in verband met (stank)overlast naar omwonenden. Doe daarom alleen uw tuinafval in de korf!

Geen grof tuinafval in de korf
De tuinkorven zijn niet bedoeld voor grof tuinafval, maar enkel voor het fijne tuinafval met een maximale lengte van 50 cm. Steeds vaker worden in korven stukken groen aangetroffen met een veel grotere lengte (tot ca. 2 meter en al dan niet rechtopstaand). Op het moment dat de grijper van de kraan het tuinafval uit de korf wil samenknijpen, kan dat niet omdat het grotere afval er dwars tussen zit. Gevolg is dat de korf beschadigd wordt, het groenafval niet opgepakt kan worden en de korf dus ook niet geledigd kan worden. Het grote snoeiafval hoort dus niet in de korf.

In plaats daarvan kunnen inwoners van de voormalige gemeente Horst aan de Maas grof tuinafval op zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur gratis naar de gemeente­werf brengen aan de Americaanseweg 43 in Horst. U kunt het ook tegen betaling van de transportkosten thuis laten ophalen door de gemeente.

Houtskool en verbrand tuinafval
Restanten van houtskool of verbrand tuinafval kan niet meer gecomposteerd worden. Dus ook verbrand materiaal hoort niet in de korf.

Vragen, meldingen of klachten: bel de ­gemeente!
Uit bewonersonderzoek blijkt dat de meeste inwoners van Horst aan de Maas zeer tevreden zijn over de tuinkorven. Dat willen wij graag zo houden, maar... dat kunnen wij als gemeente niet alleen. Het succes van het tuinkorvensysteem is afhankelijk van uw medewerking! Vandaar dit artikel, waarmee wij nogmaals uw aandacht vragen voor een goed gebruik van de tuinkorven.
Heeft u nog vragen over de tuinkorven, klachten of suggesties ter verbetering? Geef het aan ons door, zodat wij er iets mee kunnen doen! Het telefoonnummer is 077 - 477 97 77.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie