Emile leeft voor de paardensport

8-7-2010 door: Redactie
De Meterikse springruiter en ondernemer Emile Tacken (31) houdt van paarden. Zijn voorliefde voor de paardensport begon al op jeugdige leeftijd, toen hij 7 jaar oud was. Emile werd lid van de plaatselijke pony- en ruiterclub St. Joris en stapte op 13-jarige leeftijd over van het rijden op pony's naar paarden. Aan zijn lange reeks van behaalde successen kwam in oktober 2006 een einde nadat hij bij wedstrijden in Roggel zijn kuit- en scheenbeen verbrijzelde door een trap van een paard. Anderhalf jaar duurde het herstel en inmiddels is Emile weer terug van weggeweest op sportief en zakelijk vlak.
Emile Tacken in zijn nieuwe onderkomen voor paarden

Vanaf 2000 is Emile Tacken professioneel bezig met zowel de paardensport als ook de handel in paarden. Het kon ook haast niet anders lopen. "Mijn opa heeft altijd met paarden gewerkt en mijn vader had een rundveebedrijf maar ondanks de komst van tractoren hield ook mijn vader paarden. Ik heb het dus niet van een vreemde", aldus de springruiter. Het feit dat Tacken zich ging toeleggen op de springpaarden komt doordat hij van actie en snelheid houdt. "Bij paarden die getraind worden voor dressuurwedstrijden ontbreekt dat element", zegt Emile.

En Emile Tacken kan het weten, want hij heeft heel wat springwedstrijden op zijn naam staan. "Een van de mooiste overwinningen van de afgelopen jaren heb ik behaald op het Nederlands Kampioenschap Seniorenspringen 2004 in Mierlo", aldus Tacken. In de daarvoor liggende jaren boekte hij grootse successen tijdens de Grand Prix van Den Haag in 2001 en in Wiesbaden. Een compleet overzicht van Emiles prestaties is te vinden op www.emiletacken.com

Op dit moment rijdt Emile geen grote wedstrijden omdat hij druk bezig is met de afronding van zijn nieuwe stal. "Bovendien heb ik momenteel geen paarden die mee kunnen draaien op het hoogste niveau. Want dat is wel belangrijk, als ruiter moet je samen met je paard een team vormen. Maar wanneer een paard het niet in zich heeft om door te groeien naar het hoogste niveau, moet je dat ook erkennen en willen zien. Ik wil nu eerst mijn onderneming draaiende houden en me daarna weer richten op de springsport", zegt Emile.

Zijn spaarzame vrije tijd deelt Emile sinds een half jaar met zijn vriendin Nina Ulenberg uit het Duitse Straelen. "Oh ja, en in de winterperiode speel ik zaalvoetbal in Sevenum", voegt hij er nog snel aan toe.
Eind juli opent Emile Tacken zijn nieuwe stal. Een waar pronkstuk van 25 bij 50 meter en ook nog eens paardvriendelijk gebouwd. Er zijn 29 paardenstallen in ondergebracht en een opslagruimte voor stro en materialen van 15 bij 25 meter.

Verder zijn er nog eens vier appartementen voor mensen aangebouwd plus een kantine en een kantoor. De paarden lijken eerder in een suite te overnachten dan in een stal. Ze kunnen door een bamboeluik naar buiten kijken en tussen de paardenstallen zijn raampjes aangebracht. De binnenbak waarin getraind kan worden, is helemaal geïsoleerd en afgedekt met speciaal zand. Licht dat vanuit koepels de stal binnendringt wordt verdeeld door melkglas in de koepels. Dit voorkomt een harde overgang van licht en schaduw waardoor paarden zouden kunnen schrikken. Er is werkelijk aan alles gedacht.

Op dit moment heeft Emile plusminus negentien paarden in opleiding welke afkomstig zijn uit Nederland, Duitsland en België. Emile Tacken, een paardenliefhebber pur sang.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie