Donder in Sevenum

5-8-2010 door: Redactie
Donder. Dat is de naam van het nieuwste biertje dat wordt gebrouwen in de Sevenumse brouwerij De 7de Hemel. Het bier wordt champignonbier genoemd, maar is eigenlijk een donker bier met een toevoeging van extract van de portobello paddenstoel.

Het bier Donder is gebrouwen door het echtpaar Kitty en Ger Hendrix samen met John Raedts. Kitty legt uit: "Het wordt nu in de volksmond en in de pers overal champignonbier genoemd, maar er zijn geen champignons gebruikt maar portobello paddenstoelen. We zijn ermee begonnen door een vraag van het bedrijf Prime Champ. Zij wilden graag een van hun producten in een bier verwerkt zien. Dat is het idee geweest."

Met deze vraag is het drietal aan de slag gegaan. Als eerste hebben ze gekeken naar de combinatie van een aantal ´basisbieren´ met verschillende paddenstoelen: de gewone witte champignon, kastanjechampignon, portobello en shiitake. Uiteindelijk zijn ze doorgegaan met de portobello's omdat deze de krachtigste smaak bleken te hebben. Vervolgens hebben de brouwers een proefbrouwsel gemaakt door heel veel paddenstoelen met het bier mee te koken. "De smaak van het eerste proefbrouwsel was verrassend goed. Het bleek meteen een schot in de roos te zijn", zegt Kitty.

Ger en Kitty zijn al jaren liefhebbers van speciaalbier. "We houden daar allebei van en hebben ook nog bijna dezelfde smaak. Via via hoorden we jaren geleden dat er cursussen werden gegeven om bier te brouwen. Deze cursus beviel ons erg goed. We begonnen met allerlei bieren na te brouwen, zoals dubbels, triples en dergelijke. Als je dan eenmaal een goed bier hebt gebrouwen dan ga je experimenteren. Kruiden en fruit verwerken. Door dat experimenteren, bepaalde ingrediënten vervangen of extra toevoegen en hiermee een mooie smaak weten te bereiken, dat is écht bier maken."

Als amateurbierbrouwers deden Ger en Kitty mee aan wedstrijden bier brouwen. Daar bleek al snel dat ze talent hadden en sinds vier jaar zijn ze samen met John commercieel met de eigen brouwerij bezig. Op het moment dat je je bier gaat verkopen ben je geen amateur meer en mag je niet meer meedoen met wedstrijden. Kitty is nog wel betrokken bij de wedstrijden, maar dan als professioneel keurmeester. "Als enige vrouw tussen zo´n veertig mannen. De bierwereld is een echte mannenwereld", lacht Kitty.

Het is voor het brouwersdrietal nog steeds een hobby, ze werken allemaal fulltime. Ger is vrachtwagenchauffeur, Kitty applicatiebeheerder en John is agrarisch bedrijfsadviseur. Het brouwen doen ze er dus nog steeds gewoon bij. "Dat vinden we helemaal niet erg, het is hartstikke leuk. Zeker nu het zo massaal wordt opgepakt. Gisteren gingen we met de hond wandelen en toen hoorden we mensen op straat roepen: ´Hey! Dat zijn die van de brouwerij, van dat bier.´ Iedereen begint erover. We zijn een beetje bekende Sevenummers geworden. Ja, als je in de krant hebt gestaan met een foto dan kennen ze je allemaal", vertelt Ger.

Vorige week hebben de brouwers in vier dagen net zoveel verkocht als normaal in twee maanden. De voorraad van het nieuwe bier raakt daarmee sneller op dan verwacht. Kitty: "Een nieuwe voorraad is nu in de maak, maar dat duurt altijd wel even. Deze hoeveelheden worden gemaakt in een brouwerij in België en de levertijd is ongeveer twee maanden. We zullen straks waarschijnlijk een keer ´nee´ moeten verkopen. Dit hadden we echt niet verwacht."

Het bier smaakt niet specifiek naar champignons of paddenstoelen. Je proeft wel een grondsmaak die een paddenstoel ook heeft. Er zit ook iets van een dropsmaak in. Die smaken worden veroorzaakt door de paddenstoel. Ger: "We hebben het bier laten proeven door veel mensen, voordat we ermee verder zijn gegaan. De liefhebbers, maar ook mensen die professioneel met bier bezig zijn vonden het heel bijzonder en goed smaken. Ze herkenden geen specifieke paddenstoelensmaak in het bier. En dat is ook precies wat we wilden. Bier met een extra smaak, maar niet te overheersend. Wij maken bier wat écht naar bier smaakt. Daarom is het ook eigenlijk geen paddenstoelenbier, maar bier met een toevoeging van paddenstoelen. De toevoegingen zoals kruiden, fruit of in dit geval paddenstoelen mag niet gaan overheersen."

De namen van het bier verzinnen de brouwers door met z'n drieën samen te brainstormen. Ze moeten natuurlijk iets te maken hebben met de naam van de brouwerij, De 7de Hemel. "We waren overdonderd door de smaak van het bier en kwamen daarmee op Donder. De naam slaat erg goed in. Je kunt er ook goed mee spelen. In het weekend hebben we een aantal cafés en slijterijen in Maastricht bevoorraad met ons nieuwe bier en toen zeiden we tegen elkaar: We hebben Maastricht bedonderd!"

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie