Onder de Wieken-directeur neemt afscheid

21-9-2017 door: Redactie
Ton Hendriks is momenteel directeur van basisschool Onder de Wieken in Meterik. Na 42 jaar in het onderwijs, neemt hij op 1 oktober aanstaande officieel afscheid van het vak.
maskTop
Onder de Wieken-directeur neemt afscheid
maskBottom

Ton Hendriks heeft diverse functies gehad in het onderwijs. Hij heeft voor de klas gestaan, was intern en extern begeleider in het speciaal onderwijs, en heeft als directeur gewerkt op diverse scholen. “Het mooiste aan het onderwijs vind ik het kansen geven aan kinderen en het bezig zijn met de talenten van een kind.” Dat is iets waar steeds meer aandacht aan wordt geschonken. “Vroeger hadden we hier veel minder aandacht voor, toen waren taal en rekenen het belangrijkste.” Naast de reguliere basisscholen, heeft Hendriks ook jaren in het speciaal onderwijs gewerkt. “Daar is het helemaal mooi om iets te doen met de talenten van de kinderen. Op kamp met de Peelhorst heb ik bijvoorbeeld kinderen gezien die in een andere omgeving opeens een natuurlijke leider werden. Dat is heel mooi om te zien.”

Het onderwijs is veranderd de afgelopen jaren. Zo is het nu onder andere meer gericht op het individuele kind. Toch zijn er ook dingen die nooit veranderen, volgens Hendriks. Het kattenkwaad van de kinderen bijvoorbeeld. “Hoe we de schooldaken in de afgelopen jaren ook beveiligde, als ze het wilden, kwamen de kinderen er altijd wel op. Dat laat ook weer zien hoe vindingrijk en inventief kinderen zijn, en ergens zijn dat daarom ook de leuke ervaringen.” Daarnaast vindt Hendriks het altijd heel mooi om te zien als kinderen voor elkaar opkomen. “Als de kinderen dat lef hebben, dan kan ik daar echt trots op zijn.”

Het werken met kinderen gaat Hendriks dan ook zeker missen. “Vooral met kinderen die wat extra zorg nodig hebben. Ik denk dat dat nooit helemaal weggaat.” Toch is hij wel tevreden met de keuze die hij heeft gemaakt. “Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik al het regel- en vergaderwerk niet meer hoef te doen. En dat ik nu stop met werken, wil niet zeggen dat ik helemaal verdwijn uit het onderwijs.” Zo zit Hendriks in de werkgroep ‘Kans voor Gambia’, die bezig is met het opzetten van een school in Farato. “In november ga ik daar sowieso al heen,” zegt Hendriks. “En ik wil daar nog wel vaker mijn handen uit de mouwen steken.” Ook hier in de buurt zal hij niet helemaal naar de achtergrond verdwijnen in de onderwijswereld. In Meterik is Hendriks bijvoorbeeld ook betrokken bij de verbouwing van het oude klooster tot basisschool. “Mensen zeggen wel eens: leraar ben je niet voor even, maar voor heel je leven. Ik ben ervan overtuigd dat dat zo is, hoewel je ook als leraar niet moet vergeten om af en toe wat afstand te nemen.”

Naast de wens om nog iets te blijven doen met het onderwijs, droomt Hendriks ook van lange wandeltochten en wereldreizen. Dat zit er bij hem al van jongs af aan in. “Ik wil nog graag veel van de wereld zien en daar krijg ik nu de tijd voor. Ik denk dat ik dat vroeger ook al wilde, maar toen was dat niet zo gemakkelijk als nu. Dat heb ik nu dus nog allemaal in te halen”, lacht hij.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie