De Lundehund een bijzondere hond

5-8-2010 door: Redactie
Wie de oprit van een huis aan het Most in Sevenum oprijdt, wordt luid blaffend begroet door een aantal middelgrote honden die op het eerste gezicht nog het meest op vossen lijken. Ook bij binnenkomst in de keuken komt de ene na de andere hond de bezoeker luidruchtig begroeten, maar al na een paar minuten liggen ze allemaal rustig op een plek in de kamer. Het is duidelijk het territorium van een aantal bijzondere honden. Gertie en Eric van Gasteren zijn de eigenaars en ze wonen hier samen met hun twee kinderen en elf Lundehunden.

De Lundehund. Voor veel mensen een nog onbekend hondenras met een aantal zeer bijzondere eigenschappen. Deze eigenschappen zijn allemaal te verklaren door de historische achtergrond van de honden. De Lundehund komt van oorsprong voor op de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Ze werden gebruikt voor de jacht op papegaaiduikers, een zeevogel die voorkomt in het Noord-Atlantisch gebied. Deze vogels broeden in holen van steile, grazige hellingen van rotskusten.

Om op deze vogels te kunnen jagen moesten de honden dan ook voldoende grip op de rotsen hebben. Deze extra grip heeft de Lundehund doordat aan elke poot zes tenen zitten. De meeste andere honden hebben aan hun voorpoten vijf en aan hun achterpoten vier tenen. Ook kan de hond zijn voorpoten volledig zijdelings strekken en is de ruggengraat bijzonder soepel, waardoor hij zich gemakkelijker door nauwe doorgangen in rotsen kan bewegen.

Doordat de jacht op de papegaaiduiker werd verboden en de hond zijn functie verloor, waren er ruim vijftig jaar geleden nog maar enkele exemplaren van de Lundehund over. Doordat liefhebbers van de honden hebben ingegrepen en met de honden zijn gaan fokken, is hun aantal op dit moment weer gestegen tot zo'n 1.500.

Eric van Gasteren vertelt: "Het is een ras in opbouw. Onze eerste Lundehund Bjørn was het zesde exemplaar dat in Nederland kwam. Dat is nu tien jaar geleden. Een jaar later kwam het teefje Gudrun en toen hebben we besloten om met de hondjes te gaan fokken. Sindsdien hebben we al zes nestjes meegemaakt." Gertie vult aan: "Ik heb er al negen meegemaakt. Ik ben namelijk 'vroedvrouw' geweest bij drie nestjes van andere Lundehundeigenaren. Het is prachtig om het ter wereld komen van deze hondjes mee te maken." Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 70 Lundehunden.

Eric vertelt over de keuze voor de Lundehund: "We wisten niet wat voor soort hond we wilden hebben en zijn ons toen in de verschillende hondenrassen gaan verdiepen. Tijdens het doorbladeren van een hondenencyclopedie zag ik een foto staan van een Lundehund. Ik voelde me direct tot de hond aangetrokken. Vervolgens zijn we op vakantie gegaan naar Denemarken om de honden met eigen ogen te zien. Toen ik deze dieren zag rennen, wist ik: Dit wordt 'm, dit is het ras waar ik een hond van wil hebben."

Hij vertelt dat de aanschaf van een zo onbekend hondenras een avontuur was. "In de loop der tijd hebben wij ons aan de honden aangepast. Het zijn intelligente honden die behoorlijk territoriaal zijn ingesteld. Daarbij zijn ze ook erg eigenwijs en dat maakt het soms wat lastiger om ze dingen te leren. Het lukt uiteindelijk wel, maar het duurt over het algemeen wat langer dan bij andere honden. Ondanks dat ze niet zo groot zijn, de schofthoogte ligt tussen 32 en 38 centimeter, hebben ze nou eenmaal een zeer sterke eigen wil. Het is een grote hond in een kleine verpakking."

De Lundehund is daarnaast erg sociaal, in de omgang met mensen alsook met andere honden. "Jaarlijks organiseren we een Lundehundtreffen, waar zo'n veertig honden met hun baasjes bij elkaar komen. Ze tasten elkaar op een heel bijzondere wijze af. Ze praten als het ware met elkaar", aldus Gertie.
De Lundehund is nog steeds een erg zeldzaam ras. Dat komt omdat de honden zich langzaam voortplanten. De nestgrootte heeft een gemiddelde van 2,8 pups, wat niet zo veel is. Verder is de hond nog niet zo populair onder de potentiële hondeneigenaren. "Onbekend maakt onbemind", zo zeggen Eric en Gertie.
Ze weten zeker dat er veel mensen zijn die de hond zouden willen hebben als ze de eigenschappen van de Lundehund leren kennen.

En dan de namen: Bjørn, Gudrun, Tyra, Kelda, Trude, Pippi. Stuk voor stuk namen met bijzondere Scandinavische klanken. "Ik wil alleen maar Scandinavische namen voor onze honden. De namen die ik geef, hoeven niet te worden overgenomen door de nieuwe eigenaar, maar de meeste nieuwe eigenaren doen dat wel. Ik vind het extra leuk om ze een naam te geven die ook nog iets betekent. Zo hebben we onze eerste puppy de naam Nyssa gegeven, wat klein elfje betekent."
Op dit moment hebben Eric en Gertie van Gasteren zes honden die permanent bij hen wonen. De vijf ­andere honden zijn puppy's uit het laatste nest.

Meer informatie over de Lundehund is te vinden op www.lundehund.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie