Carnavalsdinsdag Tour de Brokeze

11-2-2010 door: Redactie
De Tour de Brokeze is een kolderieke fietswedstrijd waar elk jaar ruim veertig deelnemers (renners) aan de start verschijnen. De renners zijn gekleed in verrassende uitdossingen en fietsen op uitzonderlijke fietscreaties over het parcours. Carnavalsdinsdag vindt voor de 52ste keer Tour de Brokeze plaats in het centrum van Broekhuizen vanaf 14.30 uur. HALLO sprak met Peter Huijs, lid van de Tourcommissie.

Wat mag het publiek verwachten van Tour de Brokeze?
Voordat de wedstrijd daad­werkelijk begint worden de renners kort aan het publiek voorgesteld. Op dat moment komt men er als toeschouwer snel achter dat vooral het commentaar van de twee verslaggevers 'Praotbuus en Spraekbuus' aan elkaar hangt van onzin oftewel 'schaele kwazel'. Nadat alle renners aan het publiek zijn voorgesteld volgt er een startschot. Alleen het startschot al is elk jaar weer een beleving op zich. Hoe precies en op welk moment het startschot klinkt, blijft tot op het laatste moment een verrassing voor renners en publiek.
Zodra het startsein is gegeven, springen alle strijdlustige renners op hun stalen ros en fietsen als gekken over het parcours. Het commentaar, de aparte fietsen in combinatie met het wedstrijdelement maakt de Tour de Brokeze tot een uniek schouwspel dat zich moeilijk met een andere 'fietswedstrijd' kan vergelijken.
Na een onbekend aantal ronden te ­hebben verreden komt er plotseling een winnaar over start/finish. De ­winnaar krijgt 'de eer en de beker' en de felicitatie van Miss Krey in de vorm van 'enne dieke knoevel'.

Wanneer vond de eerste Tour de Brokeze plaats?
De eerste Tour de Brokeze is verreden in 1959, dus de traditie bestaat 51 jaar. In het eerste jaar dat 'De Krey' een prins had (in 1958) werd er op carnavalsdinsdag een voetbalwedstrijd georganiseerd tussen de raad van elf en de veteranen van de toenmalige voetbalvereniging Brughusia. Er werd toen gespeeld in extreme kou en barre omstandig­heden waarop Jac Gooren, lid van de raad van elf, niet meer wilde voetballen en zei: "Daan fiets ik volgend jaor nog livver un rundje um de kerk mit waat gekke fietse". De eerste Tour de Brokeze is vervolgens in '59 verreden en werd gewonnen door Jac Gooren alias 'Gorenski Jacobi'. 'Gorenski' is per definitie de bedenker van de Tour de Brokeze.
Broekhuizen kent geen carnavalsoptocht en het wielerspektakel wordt altijd dinsdags gehouden. Het vormt in wezen de afsluiting van carnaval.

Waarom die vreemde namen in Tour de Brokeze?
Omdat Tour de Brokeze zich een internationaal karakter wil aanmeten krijgen de renners vreemde namen. De namen en de omschrijving van de renners geven meer informatie over het land van herkomst van de renner en zijn of haar achtergronden. Je kunt de Tour ook een beetje zien als een soort straattheater met een wedstrijdelement. Dan gebruik je vanzelfsprekend ludieke artiestennamen. Enkele renners die dit jaar aan de start verschijnen zijn onder andere: 'Paul jr. Tuetel' bekend van OCC, 'Martino di Panini', 'Batsen Baer', 'Siku Aftakassie', 'Pjiera Stufati', 'Trom du Fromaasj', De Russische 'Jeska Kiendropvangska', en 'Mr. Christof Crescendo'. Uiteraard komen er ook renners uit onze eigen omgeving aan de start.

Wat maakt de Tour dit jaar ­bijzonder?
Dit jaar staat de Tour in het teken van 'Gorenski hed d'n Tour gemákt'. Hierbij proberen we het ontstaan van de Tour de Brokeze weer een beetje te herbeleven. 's Morgens vroeg houden we in Café Maaszicht een liedjescontest waar iedereen op de melodie van het 'Gorenski nummer' zelf verzonnen teksten kan zingen 'op de toffel'. Op die manier proberen we dit 'oude lied' weer nieuw leven in te blazen. Verder verzamelen de renners dit jaar zich om 14.00 uur in het openbaar in het rennerskwartier aan het parcours. Voorheen was dit altijd 'achter de schermen'.
Als toeschouwer is het daarom zeker de moeite waard om al vroeg naar het parcours te komen. Je hebt als toeschouwer dan namelijk toegang in het rennerskwartier waarbij je de fietsen en de renners van dichterbij kunt bekijken. Alle renners komen zich dan inschrijven. Technisch keurmeester 'Tsoem Wilma' zal hen aan een gepaste keuring onderwerpen en enkele renners zullen ook een lichamelijke keuring ondergaan. Ook hebben renners de mogelijkheid om nog vóór de start naar de stand van 'Swanjeur Fritz' te gaan voor een massage en Deken 'Godfried von Weibull' zal de renners nét voor de start inzegenen voor een 'behouden vaart'.
Hoeveel renners doen er dit jaar mee? Maar liefst 46 personen!

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie