Brandweer Horst aan de Maas

28-1-2010 door: Redactie
Vorige week maandag kreeg de brandweer van Horst aan de Maas een brandmelding vanuit verzorgingshuis Sevenheym in Sevenum. Bewoners werden uit voorzorg naar het restaurant van het verzorgingshuis gedirigeerd, in afwachting van de komst van de brandweer. Het bleek loos alarm.
Bij de brandmelding vanuit Sevenheym was de brandweer zeer snel ter plekke

Na onderzoek vertrok de brandweer onverrichter zake weer naar de brandweerkazerne. HALLO vroeg aan brandweercommandant Hans Peters hoe vaak (automatisch) loos alarm voorkomt in onze gemeente en hoe snel de brandweer ter plekke kan zijn. "Brandmeldingen ­nemen we altijd serieus"

Wanneer Hans Peters terugkijkt, komt hij op zo'n vijftig automatische meldingen per jaar. Dit betreft dan wel de oude gemeente Horst aan de Maas. "In principe rukt de brandweer altijd uit. De meldkamer neemt dan wel zo snel mogelijk contact met ons op wanneer het loos alarm blijkt te zijn.
Landelijk is men een protocol aan het bedenken om de meldingen terug te dringen. In Horst aan de Maas ­voeren we sinds enige jaren een sanctiebeleid. Bij herhaaldelijke nalatigheid krijgt het bedrijf of de instelling de kosten gepresenteerd wanneer we steeds voor niets komen opdraven. We hebben het tenslotte over gemeenschapsgeld", zegt Peters. "Voorkomen is beter dan genezen"

Vorige week was er de melding vanuit Sevenheym, waarbij bewoners naar het restaurant werden gebracht uit voorzorg. De melding was heel serieus en er is ook daadwerkelijk een brandlucht waargenomen. "Waarschijnlijk had het toch te maken met de geur die van het dakdekken kwam en die via de luchtbehandeling naar binnen werd gezogen. Overigens waren er wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en heeft de BHV-organisatie (bedrijfshulpver­lening) erg goed gereageerd", aldus de brandweercommandant.
Vorige week woensdag kwam de melding dat er een auto te water was geraakt bij veerpont Broekhuizen - Arcen.

Daar waren liefst zeven brandweerauto's, drie politiewagens en een ambulance ter plekke. De auto was zonder inzittenden te water geraakt. Hoe het mogelijk was dat zoveel hulpverleners tegelijkertijd uitrukten, is te verklaren, zegt Peters. "Omdat de zijde van de Maas niet bekend was, werd aan beide zijden van de Maas aangereden. Bij een dergelijke ­melding komen ook de Officier van Dienst en een duikploeg aanrijden."
De uitruktijd van de brandweer is vrij kort. Zo kennen Lottum en Sevenum een uitruktijd van rond vier minuten en Horst van zo'n vijf minuten. Dit geldt voor zowel overdag als 's nachts. Wanneer de brandweer ter plaatse is, hangt af van de rijafstand en weersomstandigheden. Naast het actief bestrijden van branden doet de brandweer ook aan brandpreventie, bijvoorbeeld door middel van de rookmelderactie. Die doet het nog steeds erg goed. Maandelijks hangt de brandweer ongeveer vijftig melders op. Momenteel is de actie weer wat nieuw leven ingeblazen, wat leidt tot reacties uit Tienray, Swolgen en Meerlo, die nu ook bij Horst aan de Maas horen.
"We willen Horst aan de Maas zo brandveilig maken als maar kan en daar hoort preventie absoluut bij", besluit Peters.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie