Berkele Heem koestert vrijwilligers

18-2-2010 door: Redactie
Een bewoner van verzorgingshuis Berkele Heem in Horst kan op veel manieren de dag beleven. Onder het motto 'Beleef de dag' zijn er in het woonzorggebied Horst en Sevenum van De Zorggroep veel activiteiten.
De bijna honderdjarige mevrouw Geurts speelt heel aardig koersbal

Ouderen kunnen zich bij circa 40 verenigingen aansluiten. Een aantal van deze activiteiten vindt binnen Berkele Heem plaats. Bewoners van het huis en ouderen van buiten kunnen hieraan deelnemen. Doel is om de dag op een zinvolle en prettige manier door te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door het beoefenen van koersballen.
Van de vijftien leden van de vereniging 'Koersballen' zijn er maar liefst dertien aanwezig. Om de twee weken is er een middag koersballen in Berkele Heem. Leden van andere verenigingen houden zich bezig met bijvoorbeeld biljarten, koken, kaarten, mozaïeken, kaarten maken, zwemmen, zingen; te veel om op te noemen. Ook zijn er religieuze uurtjes.

Alle 92 bewoners van Berkele Heem zijn lid van een of meerdere verenigingen. Om alle activiteiten in goede banen te leiden zijn veel handen en hoofden nodig. Alie Langenberg is een van de activiteitenbegeleidsters binnen Berkele Heem en verpleeghuis Elzenhorst. "Ervoor zorgen dat alles aanwezig is en dat alles goed kan verlopen. Dat is onze taak", zegt Alie.

Zonder de inzet van de vrijwilligers zijn de activiteiten in het kader van 'Beleef de dag' onmogelijk. "We hebben voor Berkele Heem ongeveer 120 vrijwilligers.
Veel van hen komen hier al jaren, ze kennen de bewoners. We zoeken
echter steeds vrijwilligers", zegt Anneke Schutte. Zij is vrijwilligers­coördinator binnen Berkele Heem en regelt alles wat met hen te maken heeft. Ook vrijwilligers hebben ­immers een soort perso­neelsfunctionaris nodig.
Bij hun werk hoort geen arbeids­overeenkomst; er is geen sprake van loon. Wel is er een vrijwilligers­overeenkomst. "Met een nieuwe ­vrijwilliger worden duidelijke afspraken gemaakt, zodat we op een prettige manier kunnen samenwerken", zegt Anneke.

Binnen het woonzorggebied Horst en Sevenum van De Zorggroep worden de vrijwilligers als collega's gezien. Het woonzorggebied omvat de verzorgingshuizen Sevenheym en Berkele Heem en het verpleeghuis Elzenhorst.
Bij het koersballen zijn drie vrijwilligers aanwezig. Ze begeleiden de ouderen bij het spel; ze houden de score bij en zorgen voor koffie en thee. Het koersballen heeft iets weg van 'jeu de boules'. Het bijzondere is dat het zwaartepunt van de bal niet het middelpunt van de bal is. Daarom rollen de ballen niet in een rechte lijn. Dit maakt het koersballen tot een gezellige sport met veel ­verrassingen. De ouderen amuseren zich dan ook opperbest. Binnen De Zorggroep worden de vrijwilligers gekoesterd. Het zijn bijzondere, 'gewone' mensen die écht iets betekenen. Dit is te lezen in de brochure bij de hoofdingang van Berkele Heem.

Zie ook: www.beleefdedag.nl en www.dezorggroep.nl.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie