Kinderen denken mee over armoedebestrijding

10-1-2018 door: Redactie
Gemeente Horst aan de Maas startte in september een samenwerking met bureau ConsultingKids en drie basisscholen uit de gemeente met een project over armoedebestrijding. De eerste plannen werden deze week gepresenteerd.
maskTop
Kinderen denken mee over armoedebestrijding
maskBottom

Op basisschool De Twister in Horst, De Horizon in Grubbenvorst en De Kameleon in Sevenum kregen
leerlingen uit groep 7 en 8 afgelopen september het armoedevraagstuk voorgelegd door iemand van bureau ConsultingKids. Dit was vertaald naar een verhaal over Gompies, die in een Gompiebos op een fijne manier samen moesten leven. Iedereen moest zo veel mogelijk hetzelfde kunnen doen in dat bos en zo gelijk mogelijk zijn. Om dit waar te maken, mochten de leerlingen hun fantasie laten werken en zo veel mogelijk manieren verzinnen om de gelijkheid te garanderen.

De ideeën die hier uitkwamen, werden na de sessies door ConsultingKids uitgewerkt in concrete plannen en adviezen. “Voor Horst aan de Maas is dit de eerste keer dat er op deze manier wordt gewerkt, maar volgens ConsultingKids kun je ontzettend veel vraagstukken op deze manier door kinderen laten bekijken”, zegt Linda Verkuijlen van de gemeente. “Kinderen zien zo’n dingen door een heel andere bril dan volwassen en dat kan heel verfrissend zijn.”

Dat bleek toen de kinderen van De Twister in Horst afgelopen week te zien kregen wat er daadwerkelijk met hun ideeën gaat gebeuren. Maandag 8 januari was basisschool De Twister aan de beurt. Op een groot bord kregen de leerlingen steekwoorden uit hun eigen ideeën te zien, die uiteenliepen van oplossingen als ‘geld printen’ en ‘geld jatten’ tot ‘zakgeld geven’ en ‘samenwerken’.

De losse woorden van de kinderen waren op het bord ook vertaald naar ‘volwasseninspiratie’ en ook de eerste plannen stonden al op papier. Wethouder Birgit op de Laak kwam naar De Twister om deze aan de kinderen te presenteren.

“Er zijn meer dan twintig ideeën die we hebben dankzij jullie, maar er zijn er drie waar we het eerst mee aan de slag gaan”, vertelde ze aan de klas. “We gaan proberen om arme mensen niet als allemaal losse personen te zien, maar als een groep. Want samen kom je veel verder. Ook gaan we proberen om meer positieve woorden te gebruiken, in plaats van negatieve woorden als ‘arm zijn’ en ‘niet kunnen’. Als laatste gaan we een experiment doen met een kinderbudget, wat inhoudt dat kinderen wat geld van de gemeente krijgen en zelf moeten nadenken wat ze er mee gaan doen.”

Wethouder Op de Laak is tevreden over de uitkomsten van het project. “Er zijn verfrissende ideeën uitgekomen, eenvoudig maar toch kantelend”, zegt ze. “Het armoedeprobleem kunnen we nooit helemaal oplossen, maar iedere kleine stap die kan helpen, moeten we nemen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie