Afscheid Jan Nabben bij Munckhof Groep

17-6-2010 door: Redactie
Jan Nabben vertrekt op 18 juni als algemeen directeur van Munckhof Groep. In de ruim twintig jaar dat hij het bedrijf leidde, is Munckhof gegroeid tot een grote en brede onderneming met 23 vestigingen in binnen- en buitenland tot zelfs in Peking toe. Nu is het voor Nabben tijd om het stokje over te dragen.

Voor zijn komst naar Munckhof Groep werkte Jan Nabben als directeur van een transportbedrijf uit Horst en later Venlo. In 1990 maakte hij de overstap naar Munckhof in Horst, de bakermat van Nabben. Munckhof was in die jaren nog een echt busbedrijf. Hein van den Munckhof startte in 1927 het bedrijf met een houten bus waarin 12 personen konden worden vervoerd. En ook aan het begin van de jaren negentig lag de nadruk bij Munckhof nog altijd op het busvervoer.

Toen Jan Nabben in 1990 werd binnengehaald als algemeen directeur zag hij in dat het bedrijf het niet alleen zou redden met het busvervoer en zette hij in op het gehandicaptenvervoer voor het toenmalige De Wendel. De aanbesteding voor het vervoer ging naar Munckhof, waardoor het Horster busbedrijf de eerste stappen zette in het taxivervoer.

Nabben: "We moeten meer toegevoegde waarde aan het product geven, dat konden we in de bus eigenlijk niet. En er moeten meer poten onder het bedrijf komen. Het zakelijk gedeelte is daarin heel belangrijk. Tom Roefs werkte destijds bij een zakelijke reisorganisatie in Utrecht. Hem heb ik toen gevraagd of hij samen met ons een nieuw bedrijf wilde opbouwen."
Zo ontstond een nieuwe poot, Munckhof Business Travel.

In die jaren werden ook een aantal bedrijven overgenomen, zoals Taxi Bovee uit Broekhuizen, waardoor het bedrijf er in een klap bijna vijftig taxi's bij kreeg. Munckhof speelde zich echter zelf ook in de kijker bij andere bedrijven. Zo werd het bedrijf in 1995 overgenomen door openbaarvervoerbedrijf Hermes. Door die overname was het voor Munckhof mogelijk om te verhuizen van de Venrayseweg naar het huidige pand op industrieterrein Hoogveld in Horst. Het was een lastige periode voor Nabben. "Hermes kwam net als veel andere openbaarvervoerbedrijven in zwaar weer terecht.

Er kwamen vijf directeuren in twee jaar tijd, met ieder hun eigen visie. Ik kon me met die visies niet verenigen. Ze wilden het busvervoer, de taxi's en het reizen regelen vanuit een centrale plek. Dat werkt niet in onze sector. Wij moeten dicht bij onze klant zitten. De sfeer bij Hermes was ook ambtelijk. Ze weten precies hoe laat volgend jaar met Kerst de bus vertrekt, maar met taxivervoer weet je bij wijze van spreken niet eens wat er morgen gebeurt. Dat is een heel andere benadering. We moeten met de markt bezig zijn." Uit onvrede over de gang van zaken binnen Hermes stapte Nabben in 1999 op bij Munckhof, met pijn in het hart.

Gelukkig voor Jan Nabben was dat dieptepunt maar van korte duur. Na zijn vertrek startte Nabben een eigen bedrijf, maar al een jaar later hoorde hij dat Hermes van plan was om dochterbedrijven weer af te stoten. Daardoor kon Jan Nabben samen met Eric van den Munckhof het bedrijf in augustus 2000 weer terugkopen van Hermes. Door overnames en uitbreiding groeit Munckhof Groep tot een onderneming met 800 werknemers, heeft het onder andere 450 voertuigen en huurt het er dagelijks nog zo'n 600 in.

Met een onderbreking van een jaar heeft de 64-jarige Jan Nabben nu ruim 20 jaar aan het roer van Munckhof gestaan. Tijd om het stokje over te geven aan Tom Roefs met zijn directieteam. Dat doet hij met het volste vertrouwen. "We hebben een solide bedrijf neergezet, met goede klanten en een goede naam. Onlangs gaf 99 procent van onze medewerkers in een enquête aan dat ze graag bij Munckhof werken. Dat is het grootste compliment dat ze me bij mijn vertrek kunnen geven."

Het afscheid van Jan Nabben wordt op vrijdag 18 juni gevierd. Er is eerst een officieel afscheid in 't Gasthoês en daarna een feest in de Mèrthal. Dat moet volgens Jan Nabben een Horster feest worden met de eigen werknemers, oud-werknemers, familie, vrienden en bekenden en vooral mensen uit de Horster gemeenschap. Het feest wordt opgeluisterd door Limburgse artiesten die Nabben zelf heeft uitgekozen. Ondanks het feestelijke afscheid ziet Jan er ook erg tegen op. "Munckhof is mijn kindje geworden. Ik heb het zien groeien en bloeien en ben met hart en ziel aan het bedrijf verbonden. Daarom zal het op 18 juni niet makkelijk zijn. Laat het maar gauw voorbij zijn."

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie