Leerlingen willen parkeerplaats aanpakken

12-10-2017 door: Redactie
De raadszaal in het gemeentehuis in Horst was op dinsdag 10 oktober voor een middag domein van leerlingen van het Citaverde College. Zo’n 160 leerlingen van MBO niveau 4 namen deel aan het project Zinnige Zaken en hielden zich een dag bezig met de lokale politiek. Het project werd afgesloten met een heuse raadsvergadering.
maskTop
Leerlingen willen parkeerplaats aanpakken
maskBottom

Net zoals een ‘echte’ raadsvergadering draaide ook deze om debatteren, vragen stellen en compromissen sluiten. De leerlingen kregen een dag lang de tijd om te bedenken welk onderwerp er op de agenda van de gemeenteraad hoort. Verdeeld over zes groepen presenteerden ze deze ideeën ’s avonds aan elkaar. Het onderwerp dat uiteindelijk de meeste stemmen kreeg, zou in de gemeenteraad worden besproken.

Twee van de groepen hadden zich gebogen over de oversteekplaats bij het station in Horst. Een gevaarlijke plek, aldus de leerlingen. En hoewel de geplande komst van een tunnel en rotonde uiteindelijk de situatie moet gaan verbeteren, willen zij daar niet op wachten. De oplossingen die de studenten hadden bedacht varieerden van waarschuwingsborden en ‘smileys’ tot een voetgangers- en fietsersbrug. Hoewel enkele leerlingen gecharmeerd waren van de ideeën, haalden deze uiteindelijk niet de meeste stemmen. Datzelfde gold voor gratis wifi in heel Horst aan de Maas en een uitgaansgelegenheid voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar.

Uiteindelijk gingen de meeste stemmen naar het voorstel van groepje 2: natuurlijk goed parkeren bij het Citaverde College. De leerlingenparkeerplaats mag namelijk wel een opknapbeurt gebruiken, vindt groep 2. De losse stenen op de plaats zorgen voor gevaarlijke situaties en het onkruid maakt het er niet fraaier op. Zij deden de suggestie om het terrein te verharden met gerecycled materiaal en eventueel uit te breiden zodat ook medewerkers van een naastgelegen bedrijf er kunnen parkeren.

Al in de eerste stemronde bleek dat veel van hun medeleerlingen het met hen eens waren. En ook in de daarop volgende tweede en derde ronde kreeg het plan de meerderheid. De gemeenteraad gaat zich nu over het voorstel buigen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie