Zilveren medaille voor heldendaad

14-8-2012 door: Redactie
Peter Griekspoor (53) uit IJmuiden is een echte held in America. Hij heeft op dinsdag 14 augustus de zilveren medaille, de hoogste onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds, toegekend gekregen. Burgemeester Kees van Rooij van Horst aan de Maas reikte deze uit.
maskTop
Zilveren medaille voor heldendaad
maskBottom

Het getuigschrift werd uitgereikt door de locoburgemeester van de gemeente Velsen. Het is de eerste keer in de gemeente Horst aan de Maas dat een dergelijke onderscheiding uitgereikt wordt.

Op zaterdag 11 juli 2010 verrichtte Griekspoor zijn heldendaad. Hij was samen met zijn vrouw en twee zonen bij recreatiepark Sunparks, tegenwoordig Center Parcs, Limburgse Peel in America op vakantie, toen hij geklop en gebonk hoorde. Nadat hij merkte dat het geluid afkomstig was van de bungalow van de buren, die in brand stond, aarzelde hij geen moment. Hij trapte de deur in en redde de vrouw uit de brandende bungalow.

"Het zit in je of niet, ik ben wel wat warmte gewend vanwege mijn werk in een papierfabriek. De vrouw lag op de grond en hield zich vast aan de verwarming. Ik heb haar losgetrokken en naar buiten gedragen. Ik ben daarna nog een paar keer teruggegaan om te kijken of er nog iemand in het huis was, want de vrouw kwam uit Dubai en sprak geen Nederlands. Er was gelukkig niemand meer", vertelt Griekspoor.

Het ontvangen van de zilveren medaille kwam geheel als verrassing. "Het is buitengewoon, ik had het helemaal niet verwacht. We hadden een afspraak met de burgemeester om een rondleiding door het gemeentehuis te krijgen. Mijn vrouw en zonen wisten er blijkbaar meer van", aldus Griekspoor. De medaille is twee jaar geleden toegekend, maar wegens gezondheidsproblemen kon hij de medaille niet eerder ophalen.

Volgens zoon Jorit (12) zit er ook wel een grappige kant aan de brand en de daad van zijn vader. "Ik had die dag een shirt aan waarop stond: I´m always in the right place at the right time. Dat vond ik wel grappig, want papa was dat dus ook."

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie