Zilveren medaille John Deere

22-10-2009 door: Redactie
Van 10 tot 14 november 2009 vindt de agrarische beurs Agritechnica plaats in Hannover, Duitsland. John Deere uit Horst krijgt daar een zilveren medaille uitgereikt, behaald met innovaties op gewasbeschermingmachines.
Computersysteem in de tractorcabine

John Deere, we kennen de naam allemaal van de groene tractoren die rondrijden op de akkers. Behalve tractoren produceert John Deere nog andere machines.

Eén van de productiebedrijven staat in Horst. Daar worden gewasbeschermingmachines ontwikkeld en gebouwd. Er zijn drie verschillende uitvoeringen. De kleinste uitvoering is een gedragen machine voor achter de tractor. De tweede is de getrokken machine en recent is daar een zelfrijdende spuitmachine aan toegevoegd. Ze worden gebruikt om gewassen op het veld te beschermen tegen ziektes, plagen en onkruid. Een andere toepassing is het verzorgen van gewassen door het sproeien van vloeibare meststoffen. De kleinste machine heeft een werkbreedte van 18 meter en de grootste van 40 meter.

Bij John Deere werken wereldwijd meer dan 50.000 mensen. In Horst zijn ongeveer 165 personen werkzaam. John Deere Horst heeft recent een zilveren medaille gewonnen voor drie innovaties op hun machines. Deze internationale prijs wordt uitgereikt in november tijdens de Agritechnica in Hannover. Dit is een internationale landbouwbeurs met meer dan 350.000 bezoekers in 2007.
De innovaties waarvoor de vakjury het bedrijf uit Horst met zilver heeft beloond, zijn gericht op bescherming van het milieu en op kosten en tijdbesparing.

Het eerste systeem, gebaseerd op GPS besturing, is het spuiten zonder overlapping. Als de machine voor een tweede keer over een stuk rijdt dat al bespoten is, stoppen de spuitdoppen automatisch. Het tweede system, de 'Tank vul calculator', geeft precies aan hoeveel gewasbeschermingsmiddel er nog nodig is om het resterende deel van het perceel te besproeien. Als er tussendoor minder gewasbeschermingsmiddel wordt verspoten, omdat er bijvoorbeeld minder onkruid staat, wordt dat in de berekening meegenomen. Hierdoor wordt exact de benodigde hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel berekend en niet méér aangemaakt dan nodig is. Het derde systeem heet 'Auto dilute systeem' en is ontwikkeld om de spuitmachine vanuit de cabine automatisch te reinigen. Door met een extra pomp water vanuit een schoonwatertank via de spoelkoppen in de sproeitank te spuiten, wordt deze gereinigd. Een computersysteem berekent precies hoeveel schoon water nodig is om de restvloeistof zo te verdunnen dat deze zonder schade over het perceel kan worden uitgespoten. De machine is dan gereed voor de volgende taak. Alles kan door de chauffeur vanuit de cabine bestuurd en gecontroleerd worden. Hierdoor hoeft de trekkerbestuurder zijn cabine niet te verlaten.

Eric Teuwsen, productspecialist bij John Deere in Horst, vertelt: "De drie innovaties zijn gericht op het milieu en op het verhogen van de effectiviteit. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Er is nu een directe kostenbesparing in het gewasbeschermingproces mogelijk door gewasbeschermingmiddelen en machines efficiënter in te zetten."
Al met al positief nieuws vanuit John Deere in Horst, maar het is zeker ook positief nieuws voor het milieu en de land- en tuinbouw. 

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie