Wim Broers voltrekt 500e huwelijk

19-7-2012 door: Redactie
Johan Terburg en Sylvia Pruiksma gaan vrijdag 20 juli in Horst trouwen. Deze voor hen zo bijzondere dag krijgt een extra feestelijk tintje. Het is namelijk het vijfhonderdste huwelijk dat Wim Broers als ambtenaar van Gemeente Horst aan de Maas mag voltrekken.
maskTop
Wim Broers voltrekt 500e huwelijk
maskBottom

"Deze week ben ik precies 24 jaar als ambtenaar van de burgerlijke stand in dienst bij de gemeente", vertelt Wim Broers. "En mijn eerste huwelijk voltrok ik op 5 oktober 1988 tussen Geert Geurts en Will Smits. Wim heeft in zijn loopbaan als huwelijksambtenaar veel meegemaakt. "Zo heb ik ooit een stel van 85 en 60 getrouwd. De man is helaas 4 jaar na het huwelijk overleden. En ik kreeg ooit het verzoek of ik mij helemaal in het leder wilde steken voor een huwelijksvoltrekking. Dat heb ik maar tactvol afgewimpeld. Maar het aanstaande paar kwam wel helemaal in zwart leer naar de trouwzaal. Daarbij had de bruid een dusdanig decolleté, dat ik bang was dat het een en ander eruit zou floepen bij de ondertekening van de akte."

De meeste indruk op Wim maakte echter een huwelijk van twee leden van de motorclub Circle of Friends. "Dat zal ik nooit meer vergeten. Ewout Wiedemeijer en Gon van den Munckhof kwamen op de motor naar het gemeentehuis, met in hun kielzog tientallen ronkende motoren. Het hele plein stond onder de rook en ze hadden in een mum van tijd heel veel bekijks. Erg apart ook om die langharige, getatoeëerde kerels en hun stoere meiden in de trouwzaal te hebben. Tja, dat waren onvergetelijke momenten." Volgens Wim is er de afgelopen vijfhonderd huwelijken veel veranderd. "Vroeger werd er vaker getrouwd en was het allemaal wat minder ceremonieel. Je trouwde voor de kerk en voor de wet en vervolgens was er de receptie. Tegenwoordig wordt er minder in de kerk getrouwd en daardoor heeft de huwelijksvoltrekking op het gemeentehuis een veel persoonlijker tintje gekregen. En  daar speel ik dan graag op in. Het vraagt uren en soms dagen voorbereiding om een leuke toespraak te schrijven. Soms weet je heel veel van mensen, maar als ze weinig vertellen dan moet je heel creatief met de beperkte informatie omgaan om er toch een mooi verhaal van te maken. Verder speelt muziek een steeds belangrijker rol tijdens de huwelijksvoltrekking en steeds vaker worden er personen, die voor het bruidspaar heel belangrijk zijn, in het zonnetje gezet. Je moet dus meer tijd uittrekken voor een mooie ceremonie, maar dat heb ik er dubbel en dwars voor over.”

Naast zijn werk als ambtenaar van de burgerlijke stand speelt Venraynaar Wim bij gelegenheid ook voor Sinterklaas, de Kerstman, paashaas of Abraham. "Haha, ja in die rollen leef ik mij helemaal uit. Ik vind het fantastisch om mensen blij te maken. Weet je wat het is: je krijgt terug wat je uitstraalt en dat maakt het vak zo ontzettend plezierig voor mij. En het mooiste compliment is dat je dan speciaal gevraagd wordt om een huwelijk te voltrekken, zoals bij Johan en Sylvia het geval is. Overigens brengt mij dat terug bij mijn eersteling: laatst stond Will Geurts-Smits met haar dochter aan de balie en ze zei tegen haar dochter: 'Kijk dat is de man, die jouw vader en mij heeft getrouwd'. Dat haar dat na vierentwintig jaar is bijgebleven, daar ben ik dan best een beetje trots op."

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie