'Aan de slag'

7-6-2018 door: Redactie
Het nieuwe college van Horst aan de Maas kent naast de ervaren krachten Birgit op de Laak en Bob Vostermans, drie nieuwkomers: Han Geurts (CDA), Eric Beurskens (Essentie) en Thijs Kuipers (D66+GroenLinks). Vraag je ze waar ze het meeste naar uitkijken, dan is het antwoord eensgezind: “gewoon aan de slag gaan.”
maskTop
'Aan de slag'
maskBottom

Van de drie nieuwe wethouders is Eric Beurskens (56) degene met de meeste politieke ervaring. Sinds 1998 maakt hij deel uit van de gemeenteraad. Eerst voor de VVD en later voor Essentie. “Ik ben in het verleden al vaker benaderd met de vraag of ik wethouder wilde worden. Ik vond toen dat ik er nog niet geschikt voor was. Nu heb ik meer levenservaring en een groot netwerk waar ik meer uit kan halen. Natuurlijk is er een verschil tussen het werk van een raadslid en een wethouder. Als wethouder kun je niet alleen maar van alles roepen, je moet het echt gaan doen. Het voordeel is dat ik weet hoe het er in de raad aan toe gaat. De afgelopen maanden heb ik vooral goed gekeken en geluisterd hoe het werkt in het bestuurlijke wereldje.”
Thijs Kuipers (45) is in het verleden onder meer werkzaam geweest als directeur van openbare bibliotheekorganisaties. “Ik heb dus ervaring met besturen in de publieke sector en zet me daar graag voor in.Ik voel me sowieso meer een bestuurder dan een politicus.D66+GroenLinks is gegroeid tot een club met veel jonge, energieke mensen. Ik ben blij dat we nu de kans krijgen om mee te besturen. Dat ik tijdens de verkiezingen als kandidaat-wethouder naar voren werd geschoven, ging eigenlijk heel natuurlijk. Het was niet out of the blue.”
“Nou, dat was het voor mij wel”, reageert Han Geurts (46). “Ongeveer drie kwart jaar geleden werd ik gebeld of ik eens wilde komen praten. Ik dacht: dat gaat over een plek in de gemeenteraad. In het derde gesprek bleek dat ze me wilden vragen voor het wethouderschap. Ik zei: daar heb ik helemaal geen opleiding voor gehad. Die bleek er ook niet te zijn”, lacht hij.
Om zich op zijn nieuwe taak voor te bereiden, heeft Geurts onder andere een dag meegelopen met gedeputeerde Ger Koopmans en veel gesproken met andere wethouders. Ook Kuipers heeft zich de afgelopen maanden goed voorbereid op zijn nieuwe taak. “Ik heb gemerkt dat ik nu heel anders de kranten lees en anders luister naar gesprekken met familie en vrienden. Ik heb de wijsheid niet in pacht, ik vind het daarom ook belangrijk om contact te zoeken met onze buurgemeenten. Ik vind het belangrijk om te handelen met de langere termijn in gedachten en tegelijkertijd ook daadkrachtig te zijn. In mijn portefeuille zitten enkele uitdagende zaken zoals handhaving, jeugdzorg en de ontwikkeling van het duurzaamheidsprogramma. Keuzes maken is niet altijd makkelijk en ik zal ook tegenwind krijgen. Ik ga moeilijke beslissingen echter niet uit de weg en zal daarbij het collectief in gedachten houden.”
Ook Beurskens maakt zich sterk voor een langetermijnvisie. “Ik wil als wethouder wel wat slagenkunnen maken.Daarnaast hoop ik dat mezelf te blijven: open en aanspreekbaar.” Dat vind ook Geurts belangrijk: “Mensen mogen me als wethouder altijd aanspreken en me aan de jas trekken als het nodig is, ik ga me niet verstoppen.” Vooralsnog zien ze er alle drie naar uit om aan de slag te gaan. Kuipers: “We hebben een aanloopfase gehad van een aantal maanden, nu gaan we aan de bak.” En daar hebben ze veel zin in, zegt Beurskens. “De mix van ervaring en nieuwe mensen maakt ons college een sterk team dat het samen gaat doen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie