'Reanimeren zou iedereen moeten kunnen'

5-7-2018 door: Redactie
Van de inwoners van Horst aan de Maas kan 58 procent reanimeren. 29 procent geeft aan daarvoor een diploma te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

Volgens een onderzoek van de Hartstichting uit 2016 is de kans op overleven bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis meer dan verdubbeld. Het aantal mensen dat een hartstilstand overleeft is flink gestegen, zegt de Hartstichting. Midden jaren 90 was de kans op overleving nog maar 9 procent. Inmiddels is dit gemiddeld 23 procent. In Horst aan de Maas weet 58 procent van de inwoners wat te doen bij een reanimatie. Een deel daarvan heeft een diploma, al is dat in veel gevallen wel verlopen.

Een reanimatiecursus verplichten is een goed idee, vindt 47 procent van de inwoners. “De grondbeginselen van EHBO en reanimatie zou iedereen moeten kunnen. Dit aanleren zou al op de basisschool kunnen beginnen”, denkt deze persoon. Een ander zegt: “Dit zou op de middelbare school een verplicht vak moeten zijn. ”Je kunt eigenlijk niets verkeerd doen, behalve als je niets doet”, voegt een derde toe.“ Al maak ik wel een kanttekening: op de lange termijn zijn niet veel reanimaties succesvol, maar ieder leven is er één!” Sommige inwoners vinden dat naast een reanimatiecursus ook een EHBO-cursus verplicht zou moeten zijn. “En ook een slipcursus”, vindt iemand.

Anderen vinden juist dat mensen dit zelf uit zouden mogen maken. “Dit zijn zaken die moet men niet verplichten, dit doe je vanuit je gevoel en niet iedereen kan dit aan”, zegt iemand. “Niet iedereen is hier geschikt voor”, beaamt een ander. “Wel zou het volgen van een reanimatiecursus makkelijker gemaakt moeten worden.” Ook vinden sommigen een verplichting juist averechts werken. “Er zijn mensen die dat niet kunnen of net willen. Of in crisissituaties niet kunnen functioneren. Je kunt en mag mensen niet verplichten.”

TipHorstaandeMaas is een samenwerkings­verband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête, kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie