WK modelhelikoptervliegen in Kronenberg

7-7-2016 door: Redactie
Het grasveld bij de Schorfvenweg in Kronenberg was van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juli het toneel van het WK modelhelikoptervliegen. In vijf klassen streden deelnemers uit achttien verschillende landen om de prijzen.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Een fikse regenbui heeft ervoor gezorgd dat het evenement even heeft stilgelegen, maar als het zonnetje op deze zaterdagmiddag 2 juli weer doorbreekt gaan de eerste op afstand bestuurbare helikopters weer de lucht in. Het WK voor modelhelikopters is op dit moment aanbeland bij dag twee,
de dag waarop onder meer de wedstrijden om snelheid, demonstraties en synchroonvliegen plaatsvinden. “De opkomst valt nog een beetje tegen, maar we zijn blij dat we dit hier kunnen organiseren”, zegt organisator Dré Latiers. Hij heeft zich samen met een groep vrijwilligers als leden van vliegclub Jupiter Venlo ingespannen het evenement na een afwezigheid van enkele jaren weer op touw te zetten. “Vorig jaar is het door het afhaken van sponsoren niet gelukt. We zijn daarom blij dat we het dit jaar weer kunnen organiseren.”

Op het evenemententerrein hebben zich vandaag liefhebbers uit allerlei uithoeken van de wereld verzameld om te vliegen, aanschouwen of gewoon onder mensen met dezelfde hobby te zijn. “Voor velen van ons is het ook een sociaal gebeuren”, aldus Latiers. Een van de deelnemers aan de wedstrijd is de Amerikaan Mitch Marozas (18). Hij heeft op vrijdag al gevlogen in de 3d Ultimate-competitie, de hoogste klasse van het evenement. “De competitie is hier zwaar. De concurrentie groot. Ik kom hier wel om te winnen”, aldus Marozas. Hij is met zijn achttien jaar zeker niet de jongste deelnemer. Aan het evenement doen veel jeugdige deelnemers mee. Voor veel van de disciplines is een hoge reactiesnelheid vereist. Daarmee zijn oudere vliegers niet geschikt om op competitief niveau mee te doen. “Je moet heel snel kunnen anticiperen. Er kan ineens een windvlaag komen. Dan moet je heel snel kunnen handelen”, aldus Latiers. Marozas is het met hem eens, maar voegt er wel aan toe dat de jongere kinderen vaak de ervaring missen om mee te doen in de top.

Aan het einde van de middag is het tijd voor het freestylen. Hierbij kunnen vliegers zich uitleven en stunts uithalen. Een van de helikopters vliegt, ondersteboven, rakelings over de grond. De propellers raken het gras nog net niet. “Deze gaat grasmaaien”, zegt Latiers. De helikopter daalt echter net iets te veel waardoor hij in de grond belandt. Mark Lorenz uit het Duitse Ingolstadt kijkt toe hoe de helikopter weer wordt opgeraapt. Hij is met zijn gezin speciaal voor het evenement naar Kronenberg gekomen. “Ik vlieg zelf ook sinds drie jaar. Als ingenieur ben ik altijd geïnteresseerd geweest in techniek. Deze helikopters vliegen allemaal met een elektromotor. Daar ben ik ook veel mee bezig voor mijn werk”, vertelt Lorenz. Zijn zoontje Tamino vliegt ook sinds kort. “Ik vind het leuk. Maar ik weet nog niet of ik het leuker vind dan voetballen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie