Vroege tekenen van bewoning

10-12-2009 door: Redactie
In Museum de Kantfabriek in Horst zijn in een vitrine opgegraven spullen van de Veemarkt te zien. Dankzij het enthousiasme en het werk van Xavier van Dijk zijn heel vroege levenstekens gevonden in Horst. De informatie die tot nu beschikbaar is over de opgraving ligt er ter inzage. Het museum is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Vanaf 1 januari 2010 is het museum ook op dinsdag, woensdag en donderdag geopend.
Op de Veemarkt zou ook een smidse gestaan hebben

Bij de opgravingen trof Xavier ook aardewerk aan. Sommige resten aardewerk hebben in die tijd gezien een zeer lange weg afgelegd om ons te bereiken. Van ongeveer 1100 tot 2009. En dat is niet het enige wat Van Dijk met zijn onderzoek aan de Veemarkt heeft blootgelegd. Bij de opgravingen trof hij ook brokken oerijzer en slakken aan, resten van waterputten en een greppel (met daarin stukken aardewerk). Ook ontdekte hij delen van een mergelstenen gebouw, een bakstenen vloertje, waterkuilen en een grote hoeveelheid ijzerslakken. Slakken is wat je overhoudt als ijzer wordt gewonnen uit oerijzer of ijzererts. Op de Veemarkt komt en kwam ijzer van nature niet voor dus het is daar naar toe gebracht.

Eigenlijk een vreemd idee dat 800 jaar geleden al mensen in Horst op de Veemarkt ijzererts smolten en zaten te smeden. Misschien deden ze dit wel om eenvoudige landbouwwerktuigen te kunnen maken. Feit is dat in Horst een metaalbewerkersgilde bestond vanaf 1524, het St. Eligiusgilde. Een beeld van deze heilige staat in de Lambertuskerk.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie