Voorwaart mars voor Kinjer-OLS

17-6-2010 door: Redactie
Er wordt de komende dagen nog flink geoefend voor de optocht van het Kinjer-OLS door leerlingen van basisschool De Kameleon uit Grubbenvorst. De Kameleon is de nieuwe naam van basisschool De Springweide en basisschool ’t Reuvelt die dit jaar zijn gefuseerd. Afgelopen vrijdagochtend kregen leerlingen van groep 7 en 8 exercitieles van Cees van den Brink, commandant van Schutterij St. Jan uit Grubbenvorst. Onze verslaggever ging samen met een fotograaf een kijkje nemen.

“Geef acht! Voorwaaaarts mars! Op de plaaaats, rust!” Even kijk ik naar onze fotograaf, die net als ik ook in militaire dienst is geweest. De luidkeelse klanken klinken ons bekend in de oren maar komen niet van een kazerne maar van de speelplaats van basisschool ’t Reuvelt. Een groepje van zo’n 16 jeugdige trommelaars (tamboers) volgt de instructies van Cees van den Brink zo goed en zo kwaad als het kan op. Even later voegen zich 34 andere deelnemers bij de tamboers en wordt flink geoefend in marcheren. In de maat lopen en daarbij ook nog eens trommelen valt niet mee al oogt het heel aardig. De commandant is tevreden.

“De jeugd pakt het bijzonder goed op en dat doet deugd.
We hebben nu twee keer geoefend en op vrijdagmorgen 18 juni om 09.00 uur is de generale repetitie waarbij we ook door enkele straten van Grubbenvorst trekken. Daarbij trekken ook leerlingen van de openbare basisschool De Samensprong mee want daar heb ik ook mee geoefend. We starten de generale repetitie bij basisschool De Springweide. Misschien is het wel leuk wanneer er wat volk langs de weg staat zodat de kinderen zich een idee kunnen vormen wat hen te wachten staat”, zegt Van den Brink.

Ook juffrouw Wendy Nooyen van groep 8 van basisschool ’t Reuvelt (De Kameleon) is tevreden. “De kinderen zijn er echt mee bezig. Samen allerlei attributen knutselen voor de optocht. Het wordt een heus spektakel waarbij Davy van Geffen en Robin van Berlo als koningspaar het stralend middelpunt vormen tijdens de optocht. Alhoewel, alle deelnemers zullen stralen op 25 juni”, aldus de leerkracht.

Ex-tamboer-maître Tonnie Stappers van harmonie Sint Joseph uit Grubbenvorst slaat alles van een afstandje gade. “Het valt niet mee voor de jongens en meisjes om te marcheren en tegelijkertijd te trommelen. De trommels moeten ze wel iets hoger omhangen, dan gaat het lopen een stuk gemakkelijker. Maar ten aanzien van de eerste keer oefenen, zie ik een flinke vooruitgang”, aldus de Grubbenvorstenaar.

In totaal trekken 21 basisscholen mee uit Limburg plus een afvaardiging van Stichting Daelzicht (Savelberg) uit Koningslust. ‘Wij vormen dit jaar een unieke aanvulling, nog nooit hebben kinderen met een beperking deelgenomen aan het Kinjer-OLS. Voor ons zullen 12 kinderen van Koningserf 9-10 en Koningserf 4 deelnemen aan alle festiviteiten die op die dag plaatsvinden. Op dit moment zijn we ons aan het voorbereiden, oefenen met het schieten op de bölkes, oefenen met marcheren, kleding, vaandel ontwerpen en nog veel meer’, staat op de website van Daelzicht te lezen. Commandant Cees van den Brink houdt ook een generale repetitie in Daelzicht op 22 juni om 18.15 uur. “Weliswaar doet deze groep buiten mededinging mee aan het Kinjer-OLS maar dat maakt niet uit. Het feit dat we ook deze groep betrekken bij de optocht geeft aan dat het Kinjer-OLS naast een culturele, ook een sociale verantwoording heeft. En ik kan je verzekeren dat het Kinjer-OLS een daverend succes wordt want ze hebben er allemaal zin in”, verklapt de exercitiemeester.

Uit Horst aan de Maas doen naast de basisscholen uit Grubbenvorst ook BS De Horizon uit Sevenum en
BS Meuleveld uit Horst mee. De optocht van het Kinjer-OLS vindt voor de zesde keer plaats en wordt gehouden op vrijdag 25 juni en start om 10.30 uur. Voor meer informatie zie www.ols-2010.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie