Voorstelling toneelvereniging Mariposa

4-3-2010 door: Redactie
Toneelvereniging Mariposa speelt vanaf 20 maart 'Het Zevende Gebod, steel wat minder' van de Italiaanse toneelauteur Dario Fo. De uitvoeringen vinden plaats in theater de Baersdonck in Grubbenvorst. De kaartverkoop vindt plaats op 2 en 4 maart in 't Haeren in Grubbenvorst.
De Italiaanse toneelauteur Dario Fo schreef het beroemde ‘ Zevende Gebod’

Met deze vijfde productie zet toneelvereniging Mariposa de traditie voort om ieder seizoen iets volkomen anders op de planken te brengen dan in de voorgaande jaren. De succesvolle Italiaanse toneelauteur Dario Fo schreef het stuk in de woelige zeventiger jaren als aanklacht tegen corruptie en witte boordencriminaliteit, onderwerpen die ook heden ten dage nog volop aan de orde zijn. Volkstoneel was zijn grote passie en in dit stuk laat hij, platte taal bezigende arbeiders, dieven en hoeren opdraven die strijden tegen de corruptie en hebzucht van de hoge heren. In Het Zevende Gebod legt Dario Fo met spetterende humor en bizarre kronkels, in een aaneenschakeling van absurde situaties, de wortels van het kwaad bloot om tenslotte het recht te laten geschieden. De regie is in handen van Frans Geurts.

Ook deze keer koos Mariposa voor een stuk waar alle leden, 16 in totaal, in mee kunnen spelen. Het hoge aantal benodigde personages vereist zelfs enkele dubbelrollen. In de oorspronkelijke versie uit 1970 zaten ook diverse liederen. Twee ervan worden door de spelers uitgevoerd tijdens de voorstelling. De andere liederen worden, voor aanvang en in de pauze ten gehore gebracht door twee enthousiaste muzikanten die ook voor de begeleiding zorgen. Gespeeld in het ingenieus doordachte verwisselbare decor, wordt het gegarandeerd een amusante voorstelling voor een heerlijk avondje uit.
Inhoud van het stuk

De hoofdpersoon Enea is een naïeve, makkelijk te manipuleren jonge vrouw die haar overleden vader is opgevolgd als doodgraver. Ze werkt op het kerkhof dat gelegen is tegenover het plaatselijke bordeel. Ze is niet tevreden met haar leven en probeert dit te verdoezelen met drank. Haar mannelijke collega's pesten haar en dichten haar de eigenschap toe dat ze met de doden kan spreken. Goedgelovig als ze is, denkt ze dat dat ook zo is.
Op een dag komt er een nette heer die haar een bizar voorstel doet. Met tegenzin geeft ze eraan toe maar het loopt helemaal uit de hand, de heer legt het loodje. Ze wil uit het doodgraverleven en sluit vriendschap met een van de dames van lichte zeden van de overkant die even binnenkomt om te telefoneren. Als ze een staaltje van haar 'spreken met de doden' laat zien brengt ze bij toeval de corruptheid van de directeur van het kerkhof aan het licht.

Enea laat zich overhalen om belastende papieren te stelen die verstopt liggen in een klooster dat nu dienst doet als gekkenhuis. Verkleed als non dringt ze het kantoor binnen en betrapt een dief die op hetzelfde uit is. De dienstdoende zusters zien haar aan voor de nieuwe moeder overste. Ze laat ze in de waan en laat zich meetronen naar de zaal met patiënten waar een ijverige professor werkzaam is. Dan dient zich de echte moeder overste aan. De verwarring die ontstaat wordt nog groter door de komst van de politiecommissaris, de burgemeester en de rechter. Als ook nog de minister in hoogsteigen persoon komt opdraven is de chaos compleet en kun je met recht spreken van een 'gekkenhuis'.

Speeldata en speeltijden

  • Zaterdag 20 maart om 20.00 uur
  • Zondag 21 maart om 14.00 uur
  • Vrijdag 26 maart om 20.00 uur
  • Zaterdag 27 maart om 20.00 uur

De kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop, aan de kassa kosten deze 8,50 euro. U kunt reserveren via het telefoonnummer 06 13 66 92 95 of via het e-mailadres b_hoveling@hotmail.com. Voor meer informatie www.mariposa-grubbenvorst.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie