Voorlezen

9-2-2012 door: Cactus
Zaterdag achtentwintig januari was het weer zover. De bibliotheek in Horst aan de Maas stroomde vol met trotse ouders en grootouders en broertjes en zusjes die hun kandidaatjes zagen meedoen aan de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Vijftien van de genomineerden van de diverse scholen deden hun uiterste best om de jury voor zich te winnen. Maar er waren slechts drie hoofdprijzen en de niet-winnaars moesten zich troosten met een fraaie oorkonde. De organisatie van deze voorleeswedstrijd was in handen van Carla Driessen van BiblioNu. Ook de jury en presentator deden vlekkeloos hun werk. De pauzes werden opgevuld door een dansgarde uit Lottum en twee zingende meisjes met het toepasselijke Vastenaovend ABC.

Kijk, we kunnen ons druk maken over van alles en nog wat, we kunnen denken dat we weten wat er in de wereld te koop is en dat we onze kinderen nu al moeten waarschuwen tegen alle mogelijke vormen van ongerief. Maar zo’n voorleeswedstrijd op zomaar een zaterdagmiddag laat je alleen maar ademloos luisteren naar de wijze waarop de genomineerden hún interpretatie van de verhaaltjes naar voren brachten. Zonder stotteren of zenuwachtig slikken, nee, voorlezen alsof ze nooit anders hadden gedaan voor een dankbaar klappend publiek en onder het toeziend oog van ‘meester Theo’ die trots naar zijn pupillen keek. De bibliotheek was er duidelijk klaar voor, dankzij de medewerkers en de enthousiaste jongelui.

De door klasgenootjes meegebrachte spandoeken getuigden van welverdiende waardering voor de deelnemers, de teksten waren in elk geval zeer positief en verschillende voetbalsupporters zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen. Maar ja, daar gaat het om, volwassenen die zich vaak onvolwassen gedragen en die zich waarschijnlijk nooit aan voorleeswedstrijden hebben gewaagd. Jammer, er was een wereld voor hen opengegaan.

Cactus

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie