Voorbereiding op Rozenfestival

3-8-2010 door: Redactie
De afgelopen weken en dagen hebben meer dan duizend vrijwilligers zich ingezet voor de elfde editie van het Rozenfestival in Lottum. Het thema van dit rozenfestival is 'Een Koninkrijk van Rozen'.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Straatnamen en de markt dragen voor deze gelegenheid koninklijke namen en er is een rozenkoningin die op sprookjesachtige wijze in het huwelijk treedt. Het Rozenfestival vindt plaats van 6 tot en met 9 augustus. Vrijdagnamiddag openen om 17.00 uur de poorten van het festival. Zaterdag, zondag en maandag kan men vanaf 10.00 terecht in het koninkrijk van rozen.

Voor de editie van dit Rozenfestival is zelfs een kasteel gebouwd op het Koninginneplein aan de Maas. Een imposant bouwwerk dat hoog boven de uitwaarden van de Maas uitsteekt. Met een hoogte van ruim 12 meter en een breedte van zo'n 50 meter is het kasteel een echte eyecatcher. Buurtvereniging De Veerhook uit Lottum viert dit jaar haar 40- jarig jubileum en nam de opbouw van het uit Beesel overgenomen kasteel.
Leon Sauvageot woordvoerder en bouwmeester was de afgelopen twee weken dagelijks aanwezig bij het monteren van het kasteel. "We hebben er continue met gemiddeld twintig personen in wisselende bezetting aan gewerkt. Er was weliswaar een draaiboek voor de opbouw van het kasteel maar toch, je komt altijd weer dingen tegen die niet helemaal kloppen en dan is het improviseren. Maar het gebouw staat en we zijn er 'biëstig' trots op", aldus Leon. De dames van De Veerhook leggen de tuin rondom het kasteel aan. Als het festival voorbij is wordt het kasteel te koop aangeboden op marktplaats.

Aan Rozendorp-voorzitter Theo Verheggen de vraag of er wel voldoende rozenknoppen zijn nu het weer de laatste weken iets tegen zit. "Nee hoor, een bestuurslid heeft een rondje langs de velden gemaakt en is van mening dat er voldoende velden zijn die bloeien. We hebben in het verleden wel vaker angst gehad dat er te weinig rozen zouden zijn maar het is nog altijd goed gekomen", zegt de voorzitter.
Volgens Verheggen verloopt alles naar wens en is Lottum er vrijdagnamiddag helemaal klaar voor.

Op het festivalterrein zijn naast de vele mozaïeken en objecten ook allerlei activiteiten georganiseerd die met rozen te maken hebben. Zo is een rozendokter, een heuse veiling van rozen bij het paviljoen van bloemenveiling Landgard en worden er dagelijks demonstratie bloemschikken gehouden. Op gezette tijden wordt een toneelstuk opgevoerd waarbij de Rozenkoningin in het huwelijk treedt met een nog onbekende prins. De kerkelijke inzegening vindt plaats in de Gertrudiskerk van Lottum en is vrij toegankelijk voor bezoekers aan het festival. De kerk, het Koninginneplein en het Prinsenplein (Markt), hebben een uitgebreid muziekprogramma dat te vinden is op www.rozendorp.nl

Op het festivalterrein is ook plek voor de Floriade-truck, en een informatiestand van de werkgroep Ride for the Roses Lottum. Bezoekers kunnen zich ter plekke laten inschrijven voor een van de toertochten en steunen daarmee het goede doel. Horeca-ondernemer Ad Sillekens van café d'n Hook in Lottum spleet in op het thema van het festival door een kasteel van bierkratten te bouwen voor zijn terras. Alle rode kratten zijn afkomstig van de Koninck Brouwerij uit Antwerpen. Het krattenkasteel wordt opgebouwd door studenten aan de Technische Universiteit Delft. En op maandag 9 augustus vindt voor de eerste keer een uitwisseling plaats van studieclubs in de sector boomteelt. De Studieclub Regio Boskoop komt die dag op uitnodiging van de Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas naar het Rozenfestival te Lottum. Meer informatie hierover is te vinden op www.boomteeltstudieclub.nl

De stichting Rozendorp Lottum verwacht in totaal zo'n 50.000 bezoekers. Met name vanuit Duitsland is de belangstelling groot. Om die reden zet veerpont Lottum - Lomm tijdens het festival alleen maar fietsers en voetgangers (gratis) over. Het parkeren is op alle daarvoor bestemde terreinen gratis.
De opening van het Rozenfestival vindt vrijdagavond 6 augustus plaats om 19.00 uur op het Koninginneplein.

foto´s: Aranka van Deelen en Jos Derks

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie