Visitekaartje voor de buurt

17-8-2017 door: Redactie
Het terrein aan de Kabroeksebeek in Horst, gelegen tussen de Meterikseweg en de Janssenstraat, wordt ingericht als groenzone. De werkgroep Kabroeksebeek is bezig om de ruimte zo in te richten dat het mogelijk is er te wandelen, sporten en te ontspannen.
maskTop
Visitekaartje voor de buurt
maskBottom

Het gebied aan de Kabroeksebeek omvat zo’n 2,5 hectare aan grond. “Momenteel ligt het gebied er rommelig bij”, vertelt Theo Hoebers, één van de leden van de werkgroep. “Vroeger stond er een fabriek. Toen die wegging, kwam er een jaar of zeven, acht geleden een dierenweide, geheel op initiatief van de bewoners. Daar werd echter na twee jaar de stekker uitgetrokken door de gemeente. Vanaf toen zat er nog een bedrijf, maar ook dat is inmiddels al weer twee jaar weg, waardoor het terrein nu volstaat met gras en onkruid. De natuur gaat er zijn gang.”

De verwachting is dat het gebied tot ongeveer 2025 niet gebruikt zal worden. Om te voorkomen dat het terrein verloedert, wil de werkgroep er daarom iets moois van maken. De eerste plannen hiervoor staan inmiddels ruwweg op papier. “Een deel van het gebied wordt sowieso omheind door de gemeente. Ook hopen we in samenwerking met de gemeente een bruggetje en een fiets- en wandelpad te realiseren”, zegt Hoebers. “Als werkgroep hebben we daarnaast plannen voor een boomgaard met fruitbomen, waar mensen zelf fruit kunnen plukken.” Werkgroeplid Paul Derikx voegt toe: “Ook hebben we het idee van een speelwei voor honden. Honden moeten nu aangelijnd lopen in het gebied aan de Kabroeksebeek. In zo’n weide kunnen ze los rondrennen. Verder willen we misschien een ruimte inrichten voor sport en spel, zoals bootcamp.”

Er ligt echter nog niets vast. Hoebers: “We organiseren nog een bewonersbijeenkomst, op maandag 28 augustus. Hoewel we al veel enthousiaste reacties hebben gehad, willen we de buurtbewoners ook vragen om te reageren op het plan zoals het er nu ligt. We hopen op tips en misschien zelfs wel wat extra hulp vanuit de buurt.” De bijeenkomst vindt plaats bij La Rondine om 20.00 uur. “Het is de bedoeling dat er dan op het plan ‘geschoten’ wordt.”

Ondanks het enthousiasme van de werkgroep, de steun van de gemeente en de eerste plannen die al gemaakt zijn, kan het altijd dat het gebied over een tijdje toch wordt geselecteerd voor woningbouw. “Dat risico is er inderdaad, maar we hopen er natuurlijk langer van te kunnen genieten,” zegt Hoebers. Mieke Hendriks van de werkgroep voegt daarnaast toe: “En nu ligt er helemaal niets.” Derikx: “ Stel nou dat het, in het uiterste geval, niet doorgaat, dan wordt het gebied sowieso omheind en begraasd.”

De werkgroep gaat daar echter niet vanuit en blijft het positief inzien: “Dit is een unieke gelegenheid om een gebied in te richten voor sport en recreatie, en misschien wel het belangrijkste: sociale cohesie”, legt Derikx uit. “We kunnen met z’n allen gebruik van iets maken dat goed doordacht is en dat we gezamenlijk opgezet hebben.” De werkgroep heeft dan ook zin om te plannen concreet te maken. “Het betreffende gebied, dat grenst aan de schitterend aangelegde Kabroeksebeek, is nu meer een doorn in het oog”, zegt Hendriks. Hoebers voegt toe: “Daar moeten we vanaf. Het moet een visitekaartje worden voor de buurt.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie