Verkeershinder door bronstige reeŽn

9-8-2012 door: Redactie
In de zomermaanden is de kans groter dat er een ree voor je auto springt. Dat komt niet alleen voor in Horst aan de Maas, maar ook in andere bosrijke gemeenten. Jan Peeters van Wild Beheer Eenheid Horst (WBE) legt uit hoe dat nu eigenlijk komt.
maskTop
Verkeershinder door bronstige reeŽn
maskBottom

"Reeën paren in de periode van half juli tot half augustus. In deze periode hebben de mannetjesreeën, ook wel bokken genoemd, meer oog voor de vrouwtjesreeën, ofwel de geiten", legt Peeters uit. "De bokken zijn nu op liefdespad en letten niet meer goed op en dan gebeurt het. Ze hebben alleen nog maar oog voor de geiten en dan komt het wel eens voor dat ze aangereden worden." 

Hij vertelt verder over de gevaren. "De bokken en geiten laten hun kalveren achter als ze elkaar gaan dekken en dat gebeurt wel eens aan de rand van de weg. Dan ontstaan er ook gevaarlijke situaties. De kalveren schrikken en dan kunnen er twee dingen gebeuren. Het kalf rent het bos in of rent de weg over, maar daar kunnen we niets aan doen." Als tip geeft hij om vooral goed op te letten. "In gebieden waar veel wildspiegels staan, zitten vaak ook veel reeën. Eigenlijk overal waar bos is."

De gemeente heeft het probleem volgens Peeters vergroot. "De gemeente heeft alle waarschuwingsborden voor overstekend wild in heel Horst aan de Maas weggehaald. Sinds die tijd merken we echt een toename van het aantal wilde dieren dat doodgereden wordt. Dat is heel erg." 

Hij vertelt dat WBE Horst in gesprek is met de gemeente. "We hopen dat de borden teruggeplaatst worden, vooral op plekken waar heel veel wild wordt aangereden. Denk dan bijvoorbeeld aan Lottum, Broekhuizen, de Peel, bij de Schaak, de Schatberg en ga zo nog maar even door. Als we nu al een toename merken, ziet het er niet al te best uit. Je moet je bedenken dat niet eens alle gevallen gemeld worden. Het gebeurt best vaak dat er dieren na een aanrijding gewoon liggen te creperen langs de weg. Als wij geen melding krijgen, kunnen we daar niets aan doen. Dan rot het dier gewoon weg", zegt hij. De gemeente heeft afgelopen jaar een sanering op het aantal verkeersborden uitgevoerd. "We wilden de wegen rustiger maken en hebben gekeken welke borden overbodig waren. Daar zaten de waarschuwingsborden voor overstekend wild ook bij. We hebben een meting uitgevoerd op die plekken om te kijken of automobilisten de snelheid verminderden op plaatsen waar die borden stonden, maar dat was niet het geval", vertelt Ton Peeters, die over de verkeersborden in de gemeente gaat. "De WBE uit Horst heeft ons al laten weten dat ze de waarschuwingsborden voor overstekend wild graag terug zien. Wij gaan nu kijken wat de mogelijkheden zijn en op plekken waar het echt nodig blijkt te zijn, waar dus echt veel wild oversteekt. Daar kunnen we eventueel borden terugplaatsen." 

Aanrijdingen met wild kunnen gemeld worden bij Jan Peeters van de Wild Beheer Eenheid in Horst door te bellen naar 06 10 16 28 03.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie