Verhalen van de straat: Pastoor Kesselsstraat

14-7-2016 door: Redactie
We rijden er elke dag doorheen, maar staan er vaak niet bij stil: onze straten en hun namen. Naast de veelvoorkomende Kerk- en Schoolstraten hebben veel dorpen ook pareltjes van straatnamen die verankerd zijn in de geschiedenis van het dorp. HALLO Horst aan de Maas dook eerder al de archieven in en is nu terug met een nieuwe reeks. In deze laatste aflevering de Pastoor Kesselsstraat in Kronenberg.

De Pastoor Kesselsstraat in Kronenberg is vernoemd naar de eerste rector en eerste pastoor van Kronenberg. Josephus Hubertus Kessels werd op 24 maart 1895 geboren in Heythuysen. Op 24-jarige leeftijd werd hij in Roermond gewijd tot priester. Hij werd daarna kapelaan in Velden en in Sevenum. Daarna belandde hij in Kronenberg.

Kessels werd gevraagd door de kerk om zich te bekommeren om Kronenberg, dat toen nog uit drie gehuchten bestond. De bevolking had gevraagd om een school en een kerk. De eerste bijdrage van de bevolking (toen 99 gezinnen) voor deze kerk was al ruim 25.000 gulden. Op 19 september 1930 werd Kessels benoemd tot rector met de opdracht om het gebedshuis en school daadwerkelijk te realiseren. Ze kregen een school en op 2 februari 1932 werd de nieuwe kerk ingezegend. Kronenberg werd daarmee een zelfstandig rectoraat met Joseph Kessels als rector. Vijf jaar later werd Kronenberg bij bisschoppelijk besluit tot volwaardige parochie verheven en rector Kessels werd benoemd tot pastoor.

Kessels was zeer betrokken bij zijn volgelingen. Toen in het najaar van 1944 razzia’s plaatsvonden in de regio, probeerde hij hen tevergeefs te redden. In Kronenberg viel een aantal Duitsers tijdens de mis op zondagochtend de kerk binnen. Pastoor Kessels wist dat er een aantal evacuées onder zijn kerkgangers waren en probeerde tijd te winnen door te vragen of hij de dienst mocht afmaken. Dat mocht en hij begon de mis helemaal opnieuw, maar het mocht niet baten. De Duitsers onderbraken de mis uiteindelijk toch, verbanden de pastoor naar de sacristie en namen de mannen mee. Kessels wist uiteindelijk één van de mannen via de kelder van de kerk te laten ontsnappen.

Toen Evertsoord werd opgericht werd daar een Mariabeeld geplaatst dat pastoor Kessels al in 1938 had aangeboden aan de toekomstige Peelbewoners. Dat beeld kreeg een ereplaats in de kapel en is later verplaatst naar de kerk. Een kopie bevindt zich boven de oude ingang van het klooster. In 1945 werd pastoor Kessels overgeplaatst naar Velden. Later werkte hij nog in Nederweert. In 1959 ontving Joseph Kessels een lintje: hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn laatste jaren was hij actief in de parochie van Swalmen. Hij overleed in 1969 op 74-jarige leeftijd en is in Swalmen begraven.

Afbeelding: www.roost.nu
Bron: Ontwikkeling van het Sevenumse wegennet - Nel Maessen-Verstegen

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie