Vakantieberoepen: De veerpontschipper

5-7-2012 door: Redactie
Vakantie. Dat betekent voor de meesten van ons lekker uitrusten van de dagelijkse beslommeringen op het werk of het blokken op school. Maar niet iedereen doet het rustig aan in de zomermaanden. Voor sommigen is het juist extra hard werken in de vakantietijd. HALLO bezoekt zes weken lang mensen in Horst aan de Maas, die een typisch ‘zomers’ vakantieberoep uitoefenen.
maskTop
Vakantieberoepen: De veerpontschipper
maskBottom

Uit de cabine van de veerpont die heen en weer vaart van Grubbenvorst naar Velden klinkt klassieke muziek. Net zo voortkabbelend als het water van de Maas op deze zonnige morgen. “Stress? Nee, dat heb ik niet“, lacht veerpontschipper Jakob Bos. “Ik ben jarenlang samen met mijn vrouw binnenschipper geweest en heb vooral op België gevaren. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en aan wal gaan wonen. Thuis zitten vind ik echter helemaal niks en nu zet ik al sinds 1999 met veel plezier dagelijks mensen met de veerpont over de Maas. Ik vind het heerlijk om te werken in de buitenlucht, vooral in de zomermaanden is dat het leukst. Overigens lijkt het vooral dit jaar drukker met toeristische fietsers en dat komt volgens mij door de Floriade.” Een groep mannen komt de pont op fietsen. Het zijn oud-prinsen van een carnavalsvereniging uit Tegelen en ze zijn bezig met een gezellige fietstocht richting Boekend. Jakob maakt een praatje met hen. “Dat doe ik graag: even ‘ouwehoeren’ met de mensen, afhankelijk van de drukte natuurlijk. Soms vertellen ze in een paar minuten hun hele levensverhaal. Ze kunnen hun hart dan even bij mij uitstorten. Ik heb zelfs een klant gehad, die ik dagelijks met zijn auto de Maas over zette. Op een dag vertelde hij mij dat zijn vrouw was overleden, maar hij bleef desondanks het tarief voor een auto met twee personen betalen.”

Jakob houdt wel van een geintje. “Laatst parkeerde een echtpaar hun auto op de kade, waarna ze de pont op kwamen lopen. Ik vertelde ze dat ze niet zonder auto over mochten. De man werd boos, maar de vrouw had mij in de gaten. Uiteraard konden ze gewoon mee en toen ze terugkwamen van hun verblijf aan de overkant zei de man: ‘Wist je dat ik ook gesolliciteerd heb naar deze baan? Dat moest van de reclassering’. Kijk, daar kan ik dan weer hartelijk om lachen.” Als de pont de overkant van de Maas heeft bereikt zegt Jakob: “Je ziet wat een mooie variatie aan mensen je op de veerpont ontmoet, vooral op zo´n mooie, zomerse dag als vandaag. De ‘grijze golf’ is mijn grootste klantenkring, maar in de vakantie zie je veel jonge mensen en gezinnen. Niet iedereen is overigens in een vakantiestemming. Haha, vooral in de vroege morgen zit er wel eens een chagrijn tussen, die de mond niet open wil doen. Maar dan blijf ik vriendelijk lachen, hoor.”

Hij steekt zijn duim op naar het ‘prinselijk’ gezelschap dat de veerpont verlaat. Op de vraag waar hij dit jaar met vakantie naartoe gaat antwoordt hij: “Mijn vrouw en ik gaan lekker twee maanden op vakantie als iedereen allang weer terug is”, lacht hij. Jakob is inmiddels 73 jaar, maar geniet nog elke dag van zijn werk. “Als de gezondheid het toelaat, wil ik dit werk tot mijn tachtigste blijven doen. Als het zover is, laat ik het wel even weten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie