Uitbuiting

16-8-2012 door: What Else
Uitbuiting en discriminatie. Zij zorgen ervoor dat ‘dé’ inwoners van Horst aan de Maas hun twee gezichten laten zien. Wanneer werkgevers van een champignonkwekerij worden opgepakt omdat ze waarschijnlijk Poolse medewerkers uitbuiten, spreekt iedereen er schande van en staat men met rieken en brandende fakkels voor de deur om de verantwoordelijken te straffen. Maar over sociale uitbuiting van Polen in Horst aan de Maas wordt vaak lacherig gedaan.

Laat me voorop stellen: uitbuiting van wie, wanneer, waar, waarom of hoe dan ook is natuurlijk een no-go. Mensen die denken zo de baas te zijn over andere mensen alleen om er een dikkere auto van te rijden, zijn wat mij betreft elke vorm van menselijkheid voorbij. Dat vooropgesteld, het hypocriete gedrag van veel inwoners in de gemeente laat me ook huiveren. Auto tegen een boom. Zal wel een dronken Pool zijn. Vernieling in het centrum. Zal wel een dronken Pool zijn. Mishandeling bij het uitgaan. Zal wel een dronken Pool zijn. Polen als buren? Nee, die schreeuwen alleen maar. Polen in de klas? Nee, ze stinken! Het gemak waarmee de clichés opgeroepen worden is angstaanjagend.

Het ‘ze’ en ‘we’-denken zit in onze genen en is moeilijk uit te schakelen. Maar met ‘nee, ik ken ook goeie Polen’, ben je er niet. Dat wil alleen maar zeggen dat je ergens diep van binnen gelooft dat er voornamelijk ‘slechte’ Polen zijn. En dat ‘de Polen’ een eenduidige groep zijn. En om de reacties voor te zijn: soms, ja, dan zit in vooroordelen ook een kern van waarheid. Maar zijn ‘wij’ alleen boeren? Zijn wij alleen de mensen met een zachte G? Of zit er iets meer achter die algemeenheden?

Voor de gein he, probeer ‘die Polen’ eens te zien als ‘gewone’ mensen, individuen die stuk voor stuk aardig, niet aardig, vervelend of niet vervelend kunnen zijn. Probeer ‘ze’ eens te zien als ‘gewone’ mensen en je in te leven in een situatie van ‘de Pool’. Net als nu met Prime Champ. Je kunt het wel.

What Else?

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie