Uitbuiting

16-8-2012 door: What Else
Uitbuiting en discriminatie. Zij zorgen ervoor dat ‘dé’ inwoners van Horst aan de Maas hun twee gezichten laten zien. Wanneer werkgevers van een champignonkwekerij worden opgepakt omdat ze waarschijnlijk Poolse medewerkers uitbuiten, spreekt iedereen er schande van en staat men met rieken en brandende fakkels voor de deur om de verantwoordelijken te straffen. Maar over sociale uitbuiting van Polen in Horst aan de Maas wordt vaak lacherig gedaan.

Laat me voorop stellen: uitbuiting van wie, wanneer, waar, waarom of hoe dan ook is natuurlijk een no-go. Mensen die denken zo de baas te zijn over andere mensen alleen om er een dikkere auto van te rijden, zijn wat mij betreft elke vorm van menselijkheid voorbij. Dat vooropgesteld, het hypocriete gedrag van veel inwoners in de gemeente laat me ook huiveren. Auto tegen een boom. Zal wel een dronken Pool zijn. Vernieling in het centrum. Zal wel een dronken Pool zijn. Mishandeling bij het uitgaan. Zal wel een dronken Pool zijn. Polen als buren? Nee, die schreeuwen alleen maar. Polen in de klas? Nee, ze stinken! Het gemak waarmee de clichés opgeroepen worden is angstaanjagend.

Het ‘ze’ en ‘we’-denken zit in onze genen en is moeilijk uit te schakelen. Maar met ‘nee, ik ken ook goeie Polen’, ben je er niet. Dat wil alleen maar zeggen dat je ergens diep van binnen gelooft dat er voornamelijk ‘slechte’ Polen zijn. En dat ‘de Polen’ een eenduidige groep zijn. En om de reacties voor te zijn: soms, ja, dan zit in vooroordelen ook een kern van waarheid. Maar zijn ‘wij’ alleen boeren? Zijn wij alleen de mensen met een zachte G? Of zit er iets meer achter die algemeenheden?

Voor de gein he, probeer ‘die Polen’ eens te zien als ‘gewone’ mensen, individuen die stuk voor stuk aardig, niet aardig, vervelend of niet vervelend kunnen zijn. Probeer ‘ze’ eens te zien als ‘gewone’ mensen en je in te leven in een situatie van ‘de Pool’. Net als nu met Prime Champ. Je kunt het wel.

What Else?

Reageer op dit artikel
4
reactie , horst (24-8-2012 | 15:23)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Reactie op Henk daar gaat het nou juist om dat er op een vuile smerige manier geld aan verdiend wordt en de eerlijke mens in de steek gelaten wordt. Die dikkoppen van daar boven moeten ze eens aanpakken die dit toegelaten hebben. Zo krijg je ook ergelijke reacties is gewoon zo!!!!
3
Henk , Lottum (24-8-2012 | 09:26)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Beste what else,
Jij doet precies hetzelfde. Jij zet de Horster mensen neer als een volk dat graag discrimineert.
Polen, die veel drinken: ja, dat klopt. Polen die rotzooi achter laten in de bossen: ja, dat klopt. Gewoon zelf geconstateerd.
Polen die stinken: wat een onzin.
Polen die schreeuwen: wat een onzin.
Volgens mij verzin je het ter plekke om de zaak wat aan te dikken.
Maar de problematiek waar het hier om gaat, is dat veel Nederlandse mensen hun baantje zien verdwijnen, met name in de agrarische sector. Hoe zou jij het vinden als morgen iemand tegen je zegt: "Je hoeft niet meer voor ons te schrijven, we hebben iemand gevonden uit Polen die het beter kan en veel goedkoper". En dat je voorlopig geen zicht meer op een nieuwe baan hebt.
En natuurlijk komt er nu weer iemand met de opmerking: De Polen doen het vuile werk dat wij niet meer doen.
Weer zo'n onzinverhaal. Het is gewoon ordinaire handel waar veel aan verdiend wordt.
2
reactie , Horst (23-8-2012 | 19:16)
Raporteer deze reactie als niet OK!
En wie wil me graag helpen aan een baan met begeleid werken door de wsw!!!! Of langzaam failliet gaan en toekijken hoe de oosteuropeanen in dikke auto s rijden/
1
reactie , Horst (23-8-2012 | 19:12)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Even een reactie op uitbuitting!! Wij als Horsternaren worden niet meer toegelaten in de tuinbouw of industriesector. Had de regering de toelating van oosteuropeanen niet toegelaten zaten wij tenminste niet werkloos voor de buis en in de kroeg te kijken , Wordt je ook nog raar aan gekeken hedde geej nag gen werk. Tja ja doordat ik beperkingen heb kom ik niet meer aan de slag voor de reguliere arbeidsmarkt!!! Wachtlijst wsw, en die duurt lang pffffffff. Schrap die baantjes voor de oosteuropeanen die ingevuld kunnen worden door de eigen mensen zo wordt de wachtlijst van de wsw ook korter en krijgen we minder werklozen, Wat boeit het dat eigen mensen geen inkomen krijgen en buitenlanders wel bah!!!!!!!!!! Wie wordt uitgebuit of onderdrukt !!!!!!
Disclaimer | Copyright© 2016 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie