Uit Horst aan de Maas- Fia Litjens

21-2-2018 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Fia Litjens (26), geboren in Melderslo, maar inmiddels uit Praag, Tsjechië.
maskTop
Uit Horst aan de Maas- Fia Litjens
maskBottom

Fia groeide op in Melderslo, waar ze tot haar 25e woonde. “Ik was er toen ook wel een beetje klaar mee”, legt ze uit. “Ik heb altijd al gezegd dat ik wel ergens anders zou willen wonen en toen deed deze kans zich voor.” In mei van 2017 zag ze op Facebook een ­advertentie voorbijkomen voor een baan bij Bluelink in Praag. Ze reageerde daarop en vijf weken later zat ze in Tsjechië. Via Bluelink werkt Fia nu in het service­centrum van vliegmaatschappij Transavia.

“Ik was hiervoor nog nooit in Praag geweest”, ­vertelt ze, “maar in de tijd dat ik er nu heb gewoond, ben ik echt verliefd geworden. Het is een hele mooie stad en je hebt er heel veel vrijheid.” Ook het weer in de Tsjechische hoofdstad bevalt haar goed. “Het regent minder en het is er niet zo waterkoud als het thuis soms kan zijn. Bovendien had ik in Nederland heel veel last van hooikoorts. Dat is in Praag helemaal weg, dus dat is ook mooi meegenomen.” Een klein probleempje is wel de taal. “Die is heel moeilijk”, lacht Fia. “Ik ben wel begonnen aan een taalcursus, maar doordat ik ziek ben geweest heb ik die niet af kunnen maken. Het plan is wel om nog een keer opnieuw te beginnen. Maar voor nu gaat het nog allemaal prima in het Engels.”

Haar baan in Praag bevalt haar heel goed. “Mijn collega’s komen uit alle plaatsen van de wereld. Inmiddels heb ik een heel grote vriendenkring opgebouwd, die bijna familie is geworden. Iedereen staat altijd voor je klaar.” Ze voegt nog toe: “Bovendien krijg je van Bluelink twee tickets als je er één jaar werkt. Daarmee kun je naar heel veel bestemmingen over de hele wereld. Dus ik heb nu al besloten dat ik met een vriendin van daar naar Mauritius ga als het zo ver is. Daar woont ook een vriendin van me.”

Hoewel ze Melderslo niet echt mist als ze in Praag is, vindt Fia het toch altijd fijn om weer even thuis te zijn. “Mijn familie mis ik wel, hoewel ik mijn ouders via WhatsApp en videobellen toch nog bijna elke dag spreek”, vertelt ze. “Vrienden heb ik in Melderslo niet echt meer. Dat is ook een van de redenen dat ik ben gegaan.” Toch zijn en blijven de roots van Fia in Melderslo. “Hier wonen heeft niet mijn voorkeur, maar ik ben toch een trotse Melderslose. Ik kom ook nog regelmatig een weekend naar huis om familie te bezoeken.” Of ze voor altijd in Praag blijft wonen, dat weet Fia nog niet. “Misschien kom ik terug naar Nederland, misschien blijf ik daar of misschien wordt het wel een ander land, daar sta ik wel voor open. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voor nu geniet ik gewoon nog van mijn tijd in Praag.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie