Uit Horst aan de Maas- Mark Schobers

15-3-2018 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Mark Schobers, geboren en getogen in Hegelsom, maar inmiddels uit Xiamen, China.
maskTop
Uit Horst aan de Maas- Mark Schobers
maskBottom

Van een dorp met een kleine 2.000 inwoners, verhuisde Mark Schobers (29) twee jaar geleden naar het Miami van China, Xiamen, met 3,5 miljoen inwoners. Een groter verschil kun je je bijna niet indenken. “Voor Chinese begrippen woon ik in een ‘kleine’ stad met 3.5 miljoen inwoners maar het is altijd druk en lawaaierig. Er is altijd wel iemand die toetert of aan het verbouwen is. Toen ik na bijna twee jaar terugkwam in Horst, leek het bijna of de tijd stil had gestaan, en het was zo stil en rustig. Dat mis ik af en toe, naast mijn familie en vrienden, wel.” Mark groeide buiten Hegelsom op samen met zijn jongere broer Jeroen. “Hegelsom is een klein en gemoedelijk dorp. Ik speelde met vrienden buiten, we haalden kattenkwaad uit of bouwden in de Sint Joris-bossen een hut. Later hebben we ook een eigen keet opgericht waar we veel plezier gehad hebben.” Na de basisschool ging hij naar het Dendron College in Horst om vervolgens in Eindhoven de opleiding ict media-design te gaan volgen. Daar stopte hij na twee jaar mee, om te doen wat hij altijd al wilde doen: reizen. Hij vertrok naar Australië om daar een jaar rond te trekken. Aan het einde van zijn reis verbleef hij een maand in Thailand. “Op een boottocht naar Koh Phi Phi kwam ik een Amerikaanse zakenman tegen. Hij vertelde me dat China de toekomst was en als ik Chinees zou spreken, dit heel veel carrièrekansen zou creëren. Toen realiseerde ik me dat ik talen over het algemeen snel onder de knie heb en ik dit zou kunnen combineren met mijn passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe gebieden.” Hij besloot Oriëntaalse Talen en Communicatie (richting Chinees) in Maastricht te gaan studeren.

Tijdens zijn studie bezocht Mark enkele keren China. Zo studeerde hij een half jaar aan Beijing University of Technology. “Na mijn afstuderen woonde ik nog steeds in Maastricht en ik merkte dat mijn Chinees drastisch achteruit ging omdat ik het nog maar zelden sprak na mijn opleiding. Daarom besloten een oud-klasgenoot en ik om in februari 2016 samen naar Beijing te gaan.” Hij ging eerst aan de slag als leraar Engels, omdat het moeilijk is een juist werkvisum te krijgen. “Het gros van de leraren is niet officieel gekwalificeerd, beschikt vaak ook niet over het juiste visum en maakt daarom kans om gepakt te worden. Uiteindelijk was ik na een jaar klaar met het lesgeven en was het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan en ook iets te zoeken wat aansloot bij mijn opleiding. Daarom ben ik naar Xiamen verhuisd en hier doe ik Quality Management voor een vertaalbedrijf.”

De verschillen tussen Nederland en China zijn soms moeilijk uit te leggen aan iemand die er niet is geweest, zegt Mark. “Veel mensen zijn zeer verrast als ze de eerste keer naar China komen. Na in totaal meer dan drie jaar in China, zijn er nog steeds dingen waar ik niet aan kan wennen. Door de razendsnelle economische groei van het land zijn veel mensen in korte tijd welvarend geworden, maar hun oude gebruiken zijn nog niet veranderd. Zo zie je dus best wel eens dat mensen voorkruipen, rochelen en spugen, overal roken, luidruchtig zijn, verkeersregels niet volgen enzovoort. Dit komt ook door het feit dat de verschillen in de bevolking tussen rijk en arm vrij groot zijn. De Chinezen zijn over het algemeen ook vrij ingetogen en zullen iemand ook niet snel openlijk zeggen als hij/zij fout zit, waar in Nederland een voorbijganger het je meteen recht voor de raap zal melden. Verder is het ook heel interessant om als ‘buitenlander’ in China te leven. Nog niet alle Chinezen zijn er aan gewend om buitenlanders te zien en zullen je dan ook even flink aangapen of de persoon naast zich aantikken en zeggen: ‘Kijk, een laowai (buitenlander)’.”

Afgelopen december was Mark met kerst voor het eerst in bijna twee jaar weer in Hegelsom. “Het was heerlijk om iedereen na zo’n lange tijd weer te zien. Gezellig in het centrum een biertje drinken met vrienden en op visite bij familie gaan. Het plan is nu ook om in het vervolg toch wat vaker terug te komen, hopelijk komende zomer. Dan zou ik ook graag mijn vriendin Emma Chen (Luting Chen) meenemen om haar Nederland te laten zien. Zij komt zelf uit Xiamen en is lerares Engels. Ze kan niet wachten om Nederland een keer te bezoeken.” “Ondanks dat wonen in een ander land, met een dusdanig andere cultuur en een samenleving die zoveel anders is dan waar wij mee opgegroeid zijn en waar geen dag hetzelfde is, heel interessant en uitdagend is, zal ik hier niet voor altijd kunnen blijven en zal ik ook zeker over een paar jaar terug komen. Het is, en blijft, ‘thoês’.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie