Uit Horst aan de Maas - Maurice Weijs

8-2-2018 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Maurice Weijs, geboren en getogen in Horst, maar tegenwoordig prins carnaval uit De Lier, Zuid-Holland.
maskTop
Uit Horst aan de Maas - Maurice Weijs
maskBottom

Als het op het vieren van carnaval aankomt, wordt er vaak gekeken naar Noord-Brabant en Limburg. Maar in Zuid-Holland kunnen ze er ook wat van, hoewel ze daar wel een beetje Limburgse hulp bij nodig hebben. In het plaatsje De Lier, gelegen in de nabijheid van Delft en Naaldwijk, is van oorsprong Horstenaar Maurice Weijs (47) uitgeroepen tot ‘Prins De Weijste Uit ’t Zuiden’. De vereniging heet daar ‘De Theebukkers’ en ze vieren ondertussen al 65 jaar carnaval. “In Horst is bijna iedereen katholiek, dus daar komt het meer vanuit het geloof en krijg je carnaval al op de basisschool mee. Hier in Zuid-Holland verschilt dat nogal per plaats; dat wisselt tussen bijvoorbeeld protestants, gereformeerd of rooms-katholiek”, vertelt Maurice Weijs. “Hoewel de mensen hier steeds minder naar de kerk gaan, en het geloof er steeds minder mee van doen heeft. Het gaat er toch meer om er samen een mooie tijd van te maken. In Naaldwijk wordt er bijvoorbeeld geen carnaval gevierd.”

Maurice vertrok ruim 26 jaar geleden naar het Westland (het gebied rondom De Lier dat bekend staat om zijn glastuinbouw, red.). Hij komt zelf van oorsprong uit een tuindersgezin en volgde de Middelbare Tuinbouwschool, waar hij door een stage kennis maakte met het Westland. Als één van de laatste dienstplichtigen bracht hij zijn diensttijd door in Sarajevo. Toen hij daar van terugkwam besloot hij om meer ervaring op te doen in de tuinbouw en vertrok weer naar het Westland. In die tijd leerde hij zijn vrouw Willeke kennen en had hij zijn plekje gevonden in de gemeenschap. Tegenwoordig is hij teler van snoeptomaten in De Lier en Brielle. Weijs: “In het begin was het wel even wennen, de mensen zijn hier een stuk directer en zeggen waar het op staat. Daar moet je mee om leren gaan. Als overeenkomst met Horst zou je de agrarische streek kunnen noemen, waarbij hier 60 tot 70 procent van de mensen wel iets met de tuinbouw te maken heeft”, geeft hij aan.

“Eind september werd ik gevraagd door de commissie van wijze mannen van De Lier of ik prins wilde worden en daar stemde ik mee in. Het uitkomen van de prins is hier op de elfde van elfde. De tijd tot de elfde van de elfde is wel spannend, omdat je het er maar met een paar mensen over mag hebben. Ik werd die dag in een groot attribuut de zaal in gereden en kwam hier om 23.11 uur uit”, vertelt hij. Het attribuut was een eikenhouten wegwijzer, met een verwijzing naar zijn achternaam en het eikenhout zoals dat in het Limburgs volkslied benoemd wordt. Op die wegwijzer staan verschillende carnavalsdorpen en –steden vernoemd, waaronder ook het Dreumelrijk.

“Een ander verschil zijn de evenementen die in Horst gehouden worden in aanloop naar carnaval: de proclamatie, de zittingsavonden, de buutteredners, de eigen liedjes, dat soort dingen. Dat hebben we hier niet in De Lier. Wel hebben we op maandagavond een thema-avond die een soort van combinatie van al deze activiteiten zijn. Het is een avond vol met sketches, wat ieder jaar weer een ander thema heeft. Een paar jaar geleden was dat Afrika, waarbij bijvoorbeeld The Lion King voorbij kwam, vorig jaar was dat ‘Back To School’ en dit jaar is het ‘Hollilee Inn’. Dat verwijst naar het kanaal Lee, die door De Lier loopt. De zaal wordt dan aangekleed als vakantieresort en de sketches betreffen dan ook dit thema.” Heel toepasselijk wordt ‘Kwestie van Geduld’ van Rowwen Hèze aangehaald, maar volgens Maurice zal dat niet zo snel gaan. “Mijn vader en zijn broer Thijs doen met de optocht mee. Die is op zaterdag. Mijn broer Robert zal een poging doen om mensen hier wat Limburgs te leren, maar verder zal er voornamelijk een mooi feest van gemaakt worden.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie