Uit Horst aan de Maas- Nel van Helden

4-1-2018 door: Redactie
Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Nel van Helden, geboren en getogen in Hegelsom, maar inmiddels uit Landgraaf.
maskTop
Uit Horst aan de Maas- Nel van Helden
maskBottom

Nel van Helden groeide op in Hegelsom, waar ze naar de basisschool ging. Toen ze die af had, ging ze naar de huishoudschool in Horst. Daar verhuisde ze uiteindelijk ook naar toe. Op haar 52e verhuisde ze naar Landgraaf, waar ze inmiddels al zes jaar woont. “Ik ben verhuisd voor de liefde”, vertelt Nel. Die liefde woonde in Landgraaf en hoewel het stel vier jaar op en neer reisde in de weekenden en vakanties, werd dat Nel op een gegeven moment te veel. “Hij wilde niet naar Horst komen, ik niet naar Landgraaf. Maar uiteindelijk heb ik de knoop toch doorgehakt en ben ik naar Landgraaf verhuisd.” Nel had het daar moeilijk mee in het begin. “Ik moest mijn baan in de thuiszorg en mijn woning in Horst opzeggen. Ook ging ik weg van mijn familie en vrienden. Landgraaf is dan misschien maar een uurtje rijden, maar je kunt daar als nieuweling niet meer zo maar even ergens binnenlopen. Je laat toch veel achter.”

Na twee jaar liep de relatie tussen Nel en haar toenmalige vriend stuk. Nel stond nu voor een moeilijke keuze: of teruggaan naar Horst, of in Landgraaf blijven. “Ik heb er toen zeker even over nagedacht om terug te gaan, maar in Landgraaf had ik inmiddels ook het een en ander opgebouwd. En hier was het makkelijker om aan een huurwoning te komen dan in Horst.” Nel vond een huis en zit daar intussen helemaal op haar plek. “Ik heb een fijn netwerk opgebouwd hier, met veel leuke vrienden. Ook heb ik twee ontzettend leuke vrijwilligersbanen in Landgraaf”, vertelt ze. “Bij Stichting Radar werk ik met mensen met een beperking en bij het Consuminderhuis help ik mensen die het financieel zwaar hebben.” Ook zet ze zich in voor KNGF Geleidehonden, door het verzamelen van plastic doppen. “In minder dan vier maanden hebben we al ruim 1.300 doppen bij elkaar gesprokkeld”, vertelt ze niet zonder trots. “En van de opbrengst worden de basisopleidingen van pups betaald.”

Nel voelt zich thuis in Landgraaf. “De natuur in Zuid-Limburg is prachtig, ik ben dol op mijn werk en ik ken hier nu ook veel leuke mensen”, vertelt ze. “En ik voel me helemaal op mijn plek in mijn woning, het is echt een fijn stekje.” Als ze terugkijkt op haar keuze om te verhuizen, heeft ze daar dan ook alles behalve spijt van. “Ik ben met helemaal niets begonnen hier, en als ik zie wat ik nu heb, kan ik alleen maar zeggen dat ik daar heel trots op ben.”

En hoewel Landgraaf inmiddels haar thuis is, is Nel Horst zeker niet vergeten. “Horst aan de Maas trekt me nog steeds enorm”, zegt Nel, “en ik kom er ook nog regelmatig. Mijn familie woont er nog steeds en ik heb er ook nog een aantal vrienden dat ik zo nu en dan bezoek.” Toch zou Nel niet terug willen verhuizen. Inmiddels verkiest ze Landgraaf boven Horst. “Ik denk dat als ik terug zou gaan, ik er nooit meer zou krijgen wat ik had toen ik er wegging. Het leven is ook in Horst gewoon doorgegaan. En ik heb het hier nu veel te fijn om weg te gaan.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie