Twee jaar na de valstorm

26-7-2012 door: Redactie
Een donkere wolkenlucht met een dreigende lading doemde in de middag van woensdag 14 juli 2010 op aan de horizon van Noord-Limburg. In een mum van tijd stak een enorme wind op en kwam de regen met bakken uit de hemel. Het droge zand op akkers veranderde in een grote horizontale rookkolom. Even leek het er op dat de hel losbarstte boven Horst aan de Maas. De gevolgen van deze kortstondige geweldsuitbarsting van Moeder Natuur waren enorm.
maskTop
Twee jaar na de valstorm
maskBottom

Daken werden van gebouwen gerukt. Eeuwenoude eiken werden geveld en knapten als luciferstokjes. Complete schuren stortten finaal in. De valwind, die op de bewuste woensdag over Horst aan de Maas raasde, liet een spoor van vernieling na. Direct nadat de storm geluwd was, gingen inwoners van Horst aan de Maas de straat op om de schade op te nemen. Ondanks dat er geen slachtoffers waren gevallen, zat de schrik er goed in. Nu, twee jaar later, zijn op sommige plekken in Horst aan de Maas de gevolgen nog te zien. In Lottum en Meerlo rusten op de overblijfselen van schuren twee omgewaaide bomen als stille getuigen van het noodweer.

Rond Hegelsom was de materiële schade het grootst. Aan de Stationsstraat werd een complete schuur verwoest. Volgens een deskundige kwamen op die plek drie valwinden bij elkaar. Een hoogst uitzonderlijke gebeurtenis. De bewoner van het huis erlangs, die niet met naam genoemd wil worden, vertelt: “Het was rond etenstijd toen we een enorm kabaal hoorden. Toen ik buiten kwam, was de hele schuur naast het huis verdwenen. Het puin lag tot aan de overkant van de Stationsstraat. Het leek er op dat de schuur van de grond getild was en vervolgens een kwartslag was gedraaid.En niet alleen de schuur ging verloren, ook drie van de auto´s die er in en bij stonden raakten total loss. Ik denk er liever niet meer aan terug, maar ben er verder vrij nuchter onder gebleven.” Inmiddels is de schuur weer helemaal in de oude stijl opgebouwd.

Piet en Marie-Louise van Rens vertelden in HALLO al eerder over de gebeurtenissen direct na de storm. “Het duurde maar acht minuten”, vertelt Piet. “Maar de schade die wij hadden was enorm. Een groot deel van de dakpannen op onze boerderij is verloren gegaan. De periode die na deze storm volgde, zal ik nooit meer vergeten en was een van de meest indrukwekkende uit mijn leven. Hoewel de financiële afwikkeling met de verzekering prima is verlopen waren het vijf hectische maanden. Een week voor Kerstmis gingen de laatste pannen het dak op en was de klus geklaard. Het voordeel was, dat ik zelf een deel van de herstelwerkzaamheden heb kunnen uitvoeren. Met het geld dat daarmee uitgespaard werd, hebben we de isolatie van het dak kunnen bekostigen. Ik was heel blij dat de verzekeraar hiermee ingestemd had.” Marie-Louise: “Af en toe vind ik rond het huis nog brokstukjes van dakpannen en stukjes eterniet, die van het huis van de overburen afkwamen. ´t Is niet dat ik er wakker van lig, maar als het hard waait of onweert, denk ik er toch weer even aan terug. Ik ben allang blij dat iedereen er zonder kleerscheuren vanaf is gekomen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie