Trots op verkiezingsresultaat

11-3-2010 door: Redactie
Op de eerste plaats zijn wij ontzettend trots op de behaalde resultaten in alle gemeenten, waar D66 aan de verkiezingen mee deed. We zijn blij voor al die collega's, die straks hun plaats zullen innemen in de gemeenteraden en voor het feit dat ons unieke sociaal-liberaal geluid op al die plaatsen weer te horen zal zijn. Ook in Limburg is het aantal raadszetels verdubbeld en dat is een prachtig resultaat.

Eigenlijk waren er geen grote ­verassingen. Geheel volgens verwachtingen verloor de PvdA ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, maar minder dan tevoren verwacht. Ik had zelf niet verwacht dat het CDA zoveel zou verliezen. Men zegt dat 'de breker betaalt'. Blijkbaar zien veel stemmers het CDA als de breker, ook al trok de PvdA de stekker er uit.

Verrassend voor mij was het grote verlies van de SP. De SP heeft, naast een groot aantal proteststemmen, over het algemeen een sterke lokale verankering, maar dat lijkt nu minder het geval te zijn. Een deel van de traditionele SP-stemmers heeft nu gekozen voor een van de lokale partijen, die sterk wonnen. De wederopstanding van de VVD is voor een deel 'gezichtsbedrog' omdat de PVV maar in twee steden mee heeft gedaan.

In de aanloop van deze verkiezingen viel voor de vierde keer een kabinet van premier Balkenende en dat had grote invloed op de campagnes en ongetwijfeld ook op de uitslagen. Wat zeggen deze uitslagen over de komende verkiezingen? D66 heeft destijds een zeer goed resultaat behaald bij de Europese Verkiezingen met een duidelijke keuze vóór Europa. Daarmee ging D66 in tegen de heersende afkeer voor Europa en de Europese instellingen. Dat Europese resultaat en de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen moeten voor D66 aanleiding zijn om opnieuw vooraf een duidelijke keuze te maken. Voor D66 Horst aan de Maas is dat een keuze voor een Groen-Sociaal-Liberaal-Akkoord. Wij denken dat D66 op korte termijn moet overleggen met PvdA, SP, Groen Links, PvdD en wellicht de CU om te onderzoeken of een dergelijk akkoord mogelijk is. Wij denken dat de kiezers in deze roerige tijden snakken naar duidelijkheid.Hernieuwde samenwerking met het CDA lijkt niet logisch. De verschillen zijn te groot.

CDA zit in een neerwaartse spiraal en heeft met de keuze voor Balkenende als lijsttrekker gekozen voor voortzetting van het oude beleid en voor een loser. Hij heeft immers al vier keer verloren! PVV heeft zichzelf buitenspel gezet met haar standpunt over hoofddoekjes, de afwijzing van de verhoging van de AOW, de uitspraken over Erdogan ('mafkees'), de stop op de bouw van moskeeën, haar standpunt op het terrein van cultuur en ontwikkelingssamenwerking. En natuurlijk de eis van excuses van Leefbaar Almere over eerdere uitspraken. Uitgerekend de partij, die zich beroept op het recht om alles te mogen zeggen, eist van een andere partij dat men zijn woorden terugneemt. Een partij, die dergelijke uitspraken doet, heeft zichzelf daarmee buiten spel gezet en wat ons betreft moet dat maar zo blijven. En tenslotte de VVD. De VVD heeft in de afgelopen jaren haar liberale jasje uitgedaan en dat helaas nooit meer aangedaan. Dat betekent dat een vergelijk nagenoeg onmogelijk is vanwege de grote verschillen op sociaal-economisch terrein. Ook op terrein van cultuur, educatie en ontwikkelingssamenwerking zijn er grote verschillen. Dus de enige reële mogelijkheid voor D66 is een groen-sociaal-liberaal-akkoord.

Henk Kemperman fractievoorzitter
D66 Horst aan de Maas

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie