Alles voor de dans

3-8-2017 door: Redactie
Sandrina Cruijsberg (15) en Nikita Lukashov (15) zijn onlangs Nederlands kampioen Latindansen geworden in de juniorenklasse. De twee trainen nu hard voor het wereldkampioenschap, dat in september wordt gehouden in Slovenië.
maskTop
Alles voor de dans
maskBottom

Nikita en Sandrina wonen allebei in Wit-Rusland, waar ze op een internationale school zitten. Sandrina komt echter uit Tienray en de twee dansen hun wedstrijden in Nederland. “In Nederland is de concurrentie niet zo groot,” vertelt Sandrina, “en daardoor hebben we veel meer mogelijkheden. De kans om grote internationale kampioenschappen te dansen is bijvoorbeeld veel groter als we onze wedstrijden hier hebben.”

Het duo traint dus in Wit-Rusland, maar wedstrijden worden in Nederland gedanst. Bovendien gaan de twee iedere zomer op één of meerdere internationale kampen. Vorig jaar ging de reis bijvoorbeeld naar Letland, dit jaar staat Litouwen op het programma. Sandrina: “Zo’n kamp duurt één week en we trainen er iedere dag. We beginnen ’s ochtends om 08.00 uur al met rennen en hebben dan verspreid over de dag nog vier trainingen van anderhalf uur, en ’s avonds worden alle dansen nogmaals gedanst.” De trainingskampen zijn dus enorm intensief. “Maar daar zijn we aan gewend,” zegt Sandrina. “Daarnaast is er ’s avonds ook tijd om te chillen en te kletsen met vrienden.” Nikita vult aan: “Dat is ook het leuke aan zulke kampen, en eigenlijk aan de hele sport. Je maakt heel veel vrienden over de hele wereld.”

“Ik ben begonnen met dansen toen ik 5 jaar was,” vertelt Sandrina, “en Nikita toen hij 6 was.” Sinds 2010 vormen de twee een duo. Ze dansen twee stijlen: Latin en Standaard. Sandrina: “Latin is onze favoriet, omdat we daar allebei echt mogen dansen, als twee gelijken. Bij Standaard is de man de begeleider. Bij die stijl doet de man dus eigenlijk wat meer dan de vrouw.”

“Onze ouders en onze trainers Katja en Serge zijn heel belangrijk,” benadrukt Sandrina. Zonder hen zou het duo niet op zo’n hoog niveau kunnen dansen. “Onze ouders gaan bijvoorbeeld altijd mee naar onze wedstrijden en op trainingskampen gaan de trainers mee. Bovendien betalen mijn ouders bijvoorbeeld mijn dansjurken, en dat is ook niet niks.”

Dansen is voor zowel Sandrina als Nikita meer dan een hobby. Ze moeten er best het een en ander voor opgeven. Ze trainen iedere dag en kunnen dus lang niet altijd leuke dingen doen met vrienden. “We hebben soms bijna geen tijd voor vrienden, maar dat hebben we er voor over,” zegt Nikita. Bovendien is dansen iets waar Sandrina en Nikita allebei hun toekomst in zien. “We willen professionele dansers blijven tot we een jaar of veertig zijn, en daarna kunnen we aan de slag als trainers,” vertelt Sandrina.

Maar voor het zover is hebben de twee nog veel andere ambities. “Natuurlijk zo hoog mogelijk eindigen op het wereldkampioenschap,” zegt Sandrina. “En het lijkt mij ook heel gaaf om andere dansstijlen te proberen. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar hiphop, en hoewel ik dat nog nooit gedaan heb, lijkt het me erg leuk om te doen.” De variatie en de verschillende stijlen zijn dan ook dingen die de danssport volgens Sandrina zo mooi maken. Nikita voegt daaraan toe: “Dansen is mooi omdat het ons voldoening geeft.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie