Stichting De Peelkabouters stopt

13-11-2014 door: Redactie
Stichting De Peelkabouters stopt per 1 januari 2015 met haar werkzaamheden. Zeventien jaar lang heeft de stichting zich ingezet ten behoeve van het welzijn van kinderen en jeugdigen, in het bijzonder voor zieke kinderen en kinderen met ernstige beperkingen.
maskTop
Stichting De Peelkabouters stopt
maskBottom

Stichting De Peelkabouters is op 21 november 1997 opgericht rondom het door Romé Fasol geschreven sprookje De Peelkabouters van Horst. “Het idee was de beeldvorming van het dorp als kindvriendelijke gemeente te stimuleren. Horst was meer dan alleen de champignon. Hierop is ook de bronzen beeldengroep door Joep Nicolas van Ronckenstein gemaakt. Kinderen willen kunst voelen. Belangrijkste doel van de stichting is geld in te zamelen voor goede doelen die bijdragen aan het dagelijks geluk van vooral zieke kinderen”, aldus preses Romé Fasol (77). Marleen Theeuwen (67), vice-voorzitter en verantwoordelijke voor het sponsorbeleid en PR, vult hem aan: “Achttien jaar geleden stond ik samen met de twee vrijwilligers, die de stichting toentertijd rijk was, voor het eerst op de Hiltho. We verkochten er liniaaltjes,­ mokken en mikado om middelen voor ons hoofddoel, de Cliniclowns, op te halen.” Romé: “Men vroeg ons of we gek waren geworden. Waarom zouden we ons als serieuze stichting met een sprookje bezighouden? Met een doelstelling als de onze moet je echter wel geloven in een sprookje, geloven in dat wat in onze verbeelding staat. In de loop der tijd hebben we afscheid moeten nemen van mensen die denken dat wij ‘gewoon’ een club zijn. In de laatste acht à negen jaar zijn we in toenemende mate stabiel geworden. Langzamerhand verwierven we meer en meer sponsorgelden. Iedereen kent ons nu en we hoeven niemand meer iets uit te leggen. In totaal heeft Stichting De Peelkabouters in zeventien jaar tijd drieënhalf ton opgehaald voor goede doelen als KiKa, Doe een Wens, Crisisopvang ’t Raayke in Tienray, De Boem Box Band uit Horst, Disco ’t Trefpunt in Horst, Stichting Joost uit Horst, Funpop in Horst en Truckrun Horst.”

Ondanks of wellicht juist vanwege het succes heeft de stichting besloten ermee te stoppen. “Het bestuur wordt een dagje ouder en in het regelen van vervanging gaat veel tijd zitten. Daarnaast werd het werven van vrijwilligers steeds lastiger. We stoppen nu op ons hoogtepunt en hier hebben we allemaal vrede mee”, aldus Marleen.

De twee benadrukken overigens dat de stichting stopt, maar dat de Peelkabouters blijven bestaan: “De boekjes en beelden zullen niet verdwijnen. Of de Bronzen Wijsneus, een prijs voor een persoon uit Horst aan de Maas die wezenlijk heeft bijgedragen aan het welbehagen van de jeugd, blijft bestaan, ligt bij de gemeente. Ze heeft ons in ieder geval altijd een warm hart toegedragen en gesteund.” Marleen geeft tevens aan dat er nog wel mensen naar Funpop in Horst en Truckrun Horst zullen gaan om ieder die dat wil te voorzien van een mooie schmink: “Tezamen met de Peeldebatten zal ik hier altijd aan terugdenken. Wat je daar meemaakt aan dankbaarheid is prachtig. De stichting is een verrijking van mijn leven geweest. Daar kunnen geen mooie vakanties tegenop.” Op maandag 17 november vindt het allerlaatste Peeldebat in Herberg de Morgenstond in Griendtsveen plaats. Hier zullen de laatste sponsorgelden aan uiteenlopende goede doelen uitgereikt worden.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie