'De smartphone met uitsterven bedreigd'

17-5-2018 door: Redactie
In basisschool de Kroevert in Kronenberg werd maandag 14 mei het startschot gegeven voor de E-Waste Race, die officieel loopt van maandag 21 mei tot en met vrijdag 15 juni. Tien groepen van basisscholen in de omgeving nemen het hierin tegen elkaar op om zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten in te zamelen.
maskTop
'De smartphone met uitsterven bedreigd'
maskBottom

Dit startschot werd gegeven met een uitgebreide introductieles, waarbij de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool in Kronenberg uitleg kregen over het belang van het scheiden van elektronisch afval. Iets wat ook wel bekend staat als e-waste. “Onder e-waste verstaan we alles waar een stekker aanzit of met een accu dan wel batterijen”, legt Nando Zwambag uit. Zwambag is projectmanager voor de E-Waste Race en geeft uitleg over het project op basisscholen door heel Nederland. “Voor de race maken we hier overigens wel onderscheid in de e-waste dat in de container past, om te voorkomen dat er leerlingen met wasmachines en televisies gaan slepen”, voegt hij hier aan toe. “Daarvoor gaan ze dan bij familie, vrienden en kennissen langs om zoveel mogelijk bij elkaar te verzamelen. Ook kunnen mensen via de website e-waste aanmelden.”

“Het doel van de E-waste Race is tweeledig”, vertelt Angela Alards, afvalcoach voor gemeente Horst aan de Maas. “Enerzijds willen we natuurlijk zoveel mogelijk afval ophalen, maar nog belangrijker is de bewustwording bij de kinderen. Wij zijn als gemeente al vooruitstrevend wat betreft afvalscheiding, maar toch zien we het nog te vaak gebeuren dat elektronische apparaten bij het restafval belanden. Dit belandt vervolgens in de verbrandingsoven en daar gebeurt verder niets meer mee. En dat is zonde, wat in e-waste zitten nog een hoop grondstoffen die gerecycled kunnen worden.” Zwambag weet zo bijvoorbeeld te vertellen dat in een smartphone alleen al 37 soorten metaal zitten. “Metalen die veelal in Afrikaanse landen als Congo gehaald moeten worden, waar ook oorlogen heersen en er veel in de stoffen gehandeld wordt door de rebellen. Het is onnodig om daar weer nieuwe grondstoffen te moeten halen, terwijl we efficiënter de grondstoffen uit oude apparaten van hier kunnen hergebruiken.”

Aan deze editie van E-waste Race doen in totaal tien scholen mee uit de gemeenten Peel en Maas, Venray, Veldhoven en Horst aan de Maas. Uit de gemeente Horst aan de Maas zijn dat buiten de Kroevert ook Openbare Jenaplan basisschool De Krullevaar in Sevenum en Openbare basisschool De Samensprong in Grubbenvorst. Het is een initiatief van deze vier gemeenten samen en WEEE Nederland, een collectief terugname-systeem dat bij de overheid is geregistreerd. Niet alleen is recycling efficiënter volgens Zwambag, maar moeten we ook realistisch zijn in het feit dat al deze grondstoffen een keer opraken. “Van koper wordt bijvoorbeeld al gezegd dat het over vijftien jaar helemaal op is, om nog maar te zwijgen over andere grondstoffen die cruciaal zijn voor het maken van een smartphone. We kunnen wel stellen dat de smartphone met uitsterven bedreigd wordt op deze manier. Geen grondstoffen meer betekent ook geen Playstation 8.” Daarnaast maakt hij ook kenbaar dat er nog veel ruimte is voor verbetering in de scheiding hiervan. “Nog geen 45 procent wordt hier in Nederland op de juiste manier verwerkt.”

In de puntenverdeling wordt er niet gekeken naar het totaalgewicht dat er opgehaald wordt, maar naar wat er allemaal opgehaald wordt. Zwambag: “De punten worden verdeeld op basis van de hoeveelheid verschillende grondstoffen die in de apparatuur zit; hoe waardevol een item is. Zoals gezegd, zitten er in een smartphone ruim 37 grondstoffen en dat levert zodoende meer punten op ten opzichte van een speelgoedautootje dat alleen stroom nodig heeft om te rijden.” Maar hoe doen ze dat bijvoorbeeld met groepen van 40 kinderen, die natuurlijk meer bij elkaar krijgen tegenover een klas van 12 kinderen? “Ook dat wordt gelijk getrokken, waarbij we een gemiddelde per persoon hanteren. Daarnaast zijn er 250 extra punten te verdienen als de groep eenmalig een leuke YouTube-video maakt ter promotie. Promotie is namelijk ook de manier waarop ze kunnen winnen.” De prijs waarvoor de tien groepen strijden is een schoolreisje naar de Ontdekfabriek in Eindhoven. De race gaat officieel maandag 21 mei van start, maar mensen kunnen nu al elektronisch afval aanmelden via de website van E-Waste Race, www.ewasterace.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie