Strengere controle loslopende honden

5-10-2017 door: Redactie
Wie in de Schadijkse Bossen in Meterik zijn hond niet heeft aangelijnd op plekken waar dit verplicht is, kan voortaan een proces-verbaal tegemoet zien. Staatsbosbeheer gaat strenger controleren en handhaven op loslopende honden.
maskTop
Strengere controle loslopende honden
maskBottom

Er is een aantal redenen waarom Staatsbosbeheer deze maatregel neemt, licht boswachter Andy Liebrand toe. “Vorige week kregen we via de politie een melding dat twee honden de schapen in de Schadijkse bossen achterna hadden gezeten. Onlangs is er zelfs een schaap tot bloedens toe gebeten. Daarnaast kregen we laatst een telefoontje van iemand die in het bos hardloopt en zich vaak bedreigd voelt door loslopende honden. Het bos is voor iedereen. Het is onze taak als natuurbeschermer er voor te zorgen dat de dieren niet worden verstoord en dat mensen zich veilig voelen. We willen iedereen een prettig verblijf bieden, met of zonder hond.”

Sinds eind 2014 is er in de Schadijkse Bossen een losloopgebied voor honden. Hier mogen baasjes hun honden vrij los laten lopen, mits ze op de paden blijven. Op de overige wandelroutes is dit niet toegestaan. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen hun honden graag willen laten rennen en springen. Doe dit echter alleen op de paden waar het is toegestaan. Mijn advies: kijk op de borden die bij de toegangswegen staan, daarop staat aangegeven of de hond aangelijnd moet zijn.” Hij wijst erop dat niet alleen het vee en wandelaars overlast ervaren, maar ook de gebruikers van de mountainbikeroute. “Het is gewoon gevaarlijk wanneer een loslopende hond ineens over het pad schiet.” Daarnaast kan er nog een groter probleem ontstaan, als de eigenaar van de schapen en geiten zijn dieren weg zou halen. Dan moet er namelijk op zoek worden gegaan naar ander vee dat het gebied onderhoudt.

Voorheen kregen eigenaren in eerste instantie een waarschuwing als zij hun hond niet aangelijnd hadden. Nu volgt er echter meteen een proces-verbaal. “Mensen zeggen wel eens: ‘Mijn hond doet niets.’ We kunnen echter niet elke hond afzonderlijk beoordelen. Als je nu onze toegangsregels overtreedt door de hond los te laten lopen, krijg je een proces-verbaal. Dat kost al snel 90 euro. Jaagt jouw hond echter de dieren op, dan wordt de wet natuurbescherming overtreden en loopt het in de honderden euro’s.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie