Social Media Stress

26-7-2012 door: Redactie
Uit een recent onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij blijkt dat jongeren tussen de 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS). Dit wil zeggen dat jongeren niet zelfstandig kunnen stoppen met het gebruik van sociale media, omdat ze bang zijn om buiten de groep te vallen. HALLO vroeg zich af hoe de jongeren daar zelf over denken.

Danny van den Berghe (18) uit America weet wel wat er met Social Media Stress bedoeld wordt. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik er de afgelopen jaren wel eens last van had. Dat was vooral toen ik op het Dendron College zat. Ik had toen veel bekenden uit verschillende schooljaren en had het altijd heel druk op Hyves en Msn. Mijn school ging er zelfs onder lijden. Ik koos actief zijn op sociale media boven mijn leer- en maakwerk”, vertelt hij.

“Gelukkig heb ik mij daar sinds een aantal maanden wel overheen kunnen zetten. Ik heb het drukker gekregen met andere dingen waardoor ik niet meer altijd tijd heb voor sociale media. Dat brengt veel meer rust.”

Céline Vullings (16) uit Sevenum zegt geen last te hebben van SMS. “Ik kijk niet eens elke dag op mijn sociale media-accounts. Dat vind ik een beetje overdreven. Ik kijk er gewoon naar als ik me bijvoorbeeld verveel, maar dat is niet zo vaak.” Ze vindt het triest als mensen geen dag zonder kunnen. “Het is best wel erg als je je leven laat leiden door sociale media, toch?”

Karlijn Kleuskens (13) uit Horst kent het fenomeen SMS ook. “Ik weet wel wat er mee bedoeld wordt. Ik kijk steeds vaker op de laptop om nog even Twitter te checken. Ik wil dan even kijken wat anderen bijvoorbeeld zeggen.” Ze denkt dat ze er vanaf kan komen als anderen ook minder gebruik gaan maken van sociale media, maar of dat tijdperk ooit aanbreekt, kan ze zich niet indenken.

Liesbeth Hop, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij denkt dat sociale media een enorme druk kunnen veroorzaken bij jongeren. “Wij hebben ons verdiept in de manier waarop jongeren met sociale media omgaan. Daaruit bleek dat vooral de angst om dingen te missen en buitengesloten te raken een rol speelt bij jongeren met Social Media Stress.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie