September warm zonnig en droog

8-10-2009 door: Redactie
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 °C tegen een langjarig gemiddelde van 14,2 °C, was september een vrij warme maand. Aan het begin van september veroorzaakten lagedrukgebieden een wisselvallig weertype. Vanaf de 6 september tot aan het einde van de maand waren hogedrukgebieden aan zet. Het was daarbij overwegend droog en rustig nazomerweer.

In totaal werden in De Bilt tien warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) geregistreerd, dat is gelijk aan het normale aantal voor september. Op 8 september werd In De Bilt één zomerse dag genoteerd (25,0 °C of hoger); precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. In Ell werd het die dag met 30,3 °C zelfs nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In het zuidoosten van het land werden op sommige plaatsen drie zomerse dagen geregistreerd.

September was gemiddeld over het land een droge maand met 30 mm neerslag tegen 75 mm normaal. Maar de regionale verschillen waren groot; in het zuidwesten van het land viel op een aantal plaatsen minder dan 15 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Vlissingen het droogst met 12 mm neerslag en Heino het natst met 51 mm.

De droge septembermaand volgde op een eveneens droge augustus. September was een zonnige maand met gemiddeld over het land 161 zonuren tegen 136 normaal. Het zonnigst was het in Zeeland met op het KNMI-station Vlissingen 187 zonuren. De zon was het minst te zien in het noordoosten van het land met in Eelde 145 uren zonneschijn.

September was in Limburg de warmste en droogste maand sinds 2006. Het aantal warme dagen met meer dan 20 graden bedroeg in Haler 18 (normaal 12). Daarvan waren 7, 8 en 9 september zomers warm (meer dan 25 graden). Normaal kent september 2 zomerse dagen. Op 8 september werd het in Limburg tropisch warm met ongeveer 30 graden.

Bron: KNMI, Meteo Limburg en Louis Vullings

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie